Staden säger nej till majbrasa i Norra Ängby. Foto: Mälarscouterna

Vändningen: Ingen majbrasa i Norra Ängby

Mälarscouternas planer på en majbrasa i Norra Ängby i år har gått upp i rök. Staden vill inte att de tänder någon eld på grund av risken för folksamlingar.

  • Publicerad 16:14, 23 apr 2021

Beskedet om den inställda elden kommer en dryg vecka efter att Mälarscouterna gått ut med nyheten att det blir ett valborgsfirande i år, med både majbrasa och kör i beräkningarna.

Stadsdelen och polisen hade gjort tummen upp åt upplägget, som kåren själv beskriver som "välplanerat och säkrat". Men i veckan kom beskedet att deras tillstånd har blivit tillbakadraget, efter att staden sagt till polisen att de inte vill att det beviljas.

– Anledningen är pandemin och risken för att det skulle uppstå en folksamling. Även om det inte är arrangörens avsikt vill vi vara försiktiga, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

"Har stor förståelse"

Enligt Flodman är Mälarscouternas förfrågan den enda om brastillstånd som hon vet har kommit in. Det ökar risken för att för många människor söker sig just dit, menar hon.

Beskedet är tråkigt, tycker Mälarscouternas ordförande Teo Elmfeldt:

– Det är olyckligt att ett så välplanerat och säkrat arrangemang som det vi presenterade, och med bravur och hejarop från alla inblandade genomförde förra året, inte kan genomföras. Trots det negativa beskedet har vi förstås stor förståelse för att det är en pandemi som pågår.

I stället för att direktsända en brasa tänker kåren visa förra årets eld i repris, tillsammans med en del nyproducerat material. Sändningen på valborgsmässoafton startar 19.30 på malarscouterna.se.