I slutet av förra året varnade Säpo om att personer inom koncernen ALM Education, som drev både Cordobaskolan i Akalla och Mångårdens förskolor i Kista och Akalla, hade kopplingar till våldsbejakande extremism och att barn inom verksamheterna riskerade att radikaliseras.

Med anledning av det beslutade Skolinspektionen att stänga Cordobaskolan, medan Stockholms stad, som har hand om tillsynen av fristående förskolor, inledde en granskning av Mångårdens förskolor.

I samband med granskningen lämnade dåvarande styrelsen självmant verksamheten, som i stället togs över av Utbildia AB i början av februari i år.

Utbildia gjorde i samband med övertagandet sig helt av med tidigare ledning, ägare och viss personal. Förskolenämnden ansåg dock inte att de gjort tillräckligt, och i slutet av mars fattades ett beslut om att återkalla tillståndet för förskolorna, som nu går under nya namnen Lilla Viljaskolan Jylland och Lilla Viljaskolan Kotka. Verksamheterna skulle stänga senast 8 maj.

Ett chockartat besked, enligt ansvariga på Utbildia, som överklagade det hela till förvaltningsrätten.

Firat med tårta

Och nu får Utbildia rätt – i alla fall så länge.

I ett så kallat inhibitionsbeslut meddelar rätten att förskolorna får fortsätta hålla öppet i väntan på den slutgiltiga domen. Det innebär att de 185 barn som skulle beröras av en stängning kan fortsätta gå kvar i verksamheterna som vanligt tills vidare.

– Det är väldigt skönt och en stor lättnad. Det här innebär att man nu tryggt kan låta sina barn gå kvar i verksamheterna och inte känna en stress över att de eventuellt måste placeras i en ny förskola. Det har varit en oerhört tuff och oviss period, både för personal, föräldrar och barn. Vi har firat med tårta, säger Patrick Gladh, skolchef på Utbildia.

Inga kopplingar till extremism

I beslutet skriver förvaltningsrätten bland annat att det inte finns några indikationer på att de personer som tidigare nämnts i Säpos yttrande har någon koppling till bolagets nuvarande ägare och styrelseledamöter.

– Det har vi vetat hela tiden, men det känns bra att rätten verkar ha kommit till samma slutsats, säger Patrick Gladh.

I stadens beslut om att återkalla tillståndet pekade man även på att koncernen skulle ha dålig ekonomi, något Patrick Gladh starkt dementerar.

– Mångårdens ekonomi har varit solid sedan 2017, och både Utbildia och dess moderbolag har mycket god ekonomi, säger han.

Av tekniska skäl gjorde tidigare ägarna en utdelning till sig själva innan Utbilda köpte bolaget, eftersom man inte ville ha kvar kontantkassan vid överlåtelsen. Det var precis efter köpet som Stockholms stad gjorde sin granskning, enligt Patrick Gladh.

– De gjorde ett nedslag och bestämde sig för att bolaget hade dålig ekonomi, utan att fråga oss om anledningarna till att siffrorna såg ut som de gjorde. Hade man givit oss en chans att förklara eller tittat på ekonomin i det stora hela, över en längre tid, hade man inte hittat några problem. Det känns märkligt, jag tycker inte man gav oss en chans till en rimlig prövning.

Muntlig förhandling

Nu väntar Utbildia på att målet ska tas upp i förvaltningsrätten, något som kan komma att dröja några månader.

Företaget har begärt en muntlig förhandling för att få en chans att yttra sig ordentligt i ärendet. Patrick Gladh är hoppfull inför de kommande förhandlingarna.

– Vi är trygga i att vi har rätt i legal mening, det finns ingen risk för att barnen far illa på något sätt, och vi tror att rätten kommer se samma sak, säger han.