1. Nya partier tar plats i Stockholmspolitiken

Sedan tidigare finns bland annat Tullingepartiet i Botkyrka, Rönningepartiet i Salem, Drevvikenpartiet i Huddinge och Öpartiet på Ekerö.

Det ser nu ut som att fler partier tar plats i Stockholmspolitiken. Det är inte helt klart, men mycket tyder på att Partiet Nyans kommer in och får två platser i Botkyrka, samtidigt som Medborgerlig Samling ser ut att knipa en plats i Österåker och Skärgårdspartiet tar sig in i Värmdö.

Värt att nämna är också Lidingöpartiet som går starkt framåt på Lidingö och blir näst största parti (17,2 procent) efter Moderaterna.

https://www.mitti.se/nyheter/ovriga-partier-pa-frammarsch-i-botkyrka/repvil!lL4bwuzN9o4eCVCmn0I@9g/

2. S ökar överallt

Socialdemokraterna ökar i så gott som alla kommuner i länet (förutom Södertälje där de backar marginellt men ändå är största parti). Det kanske mest oväntade är att de går framåt även på Östermalm.

https://www.mitti.se/nyheter/s-gar-framat-aven-pa-strandvagen/repvil!JaKmioS7vFwm2IiCnGRT7w/

 

3. Svagt stöd för MP

Totalt omvänt är det för Miljöpartiet, som backar i nästan alla kommuner i Stockholm. I Salem och Haninge, där de varit historiskt svaga och knappt lyckats skramla ihop folk till vallistorna, tappar de sina mandat helt.

 

4. Stora svängar för Moderaterna

I Solna rasar Moderaterna med 3,3 procent och gör sitt sämsta resultat sen 1976. Solna har varit M-styrt i 24 år men nu går Socialdemokraterna upp 9,6 procentenheter och blir största parti med 33,1 procent.

https://www.mitti.se/nyheter/moderaterna-i-solna-gor-sitt-samsta-val-sedan-1976/repvil!a1lQiqtMUXc2ccNMPoNMw/

Moderaterna i Danderyd gör en stark comeback efter misslyckandet 2018, då partiet föll ner på 30,94 procent. Nu landar de på 36,6 procent enligt det preliminära resultatet, vilket betyder fem nya stolar i fullmäktige. Partiet överlägger nu med KD och L, som ser ut att tappa var sitt mandat, om hur de ska samarbeta den kommande mandatperioden.

I Nacka ökar Moderaterna. Men övriga borgerliga partier backar och Alliansen ser ut att tappa sin majoritet i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande sedan 2013 Mats Gerdau är ändå inställd på att styra vidare. Socialdemokraterna vill dock utmana om makten och säger sig se en möjlighet att samarbeta med C och L för att ta över makten i stadshuset.

I Huddinge – som varit M-styrt i 16 år – backar M med 3,2 procentenheter medan S ökar med 3,7 procentenheter. Just nu ser dock den M-ledda koalitionen ut att kunna sitt kvar med minsta möjliga marginal; de har ett mandat mer. Men det är långt ifrån klart.

I Sollentuna backar M något men lyckas behålla titeln som största parti (29,6 procent), trots att S går framåt starkt och ökar 7,1 procentenheter till 27,7 procent. Alliansen (M,L, C, KD) tappar men lyckas ändå se ut att behålla majoritet med 31 av 61 mandat.

I både Österåker, Vaxholm och Vallentuna ökar M och går alltså mot rikstrenden.

5. Tvingas bort efter två mandatperioder

Fi tvingas lämna Stockholmspolitiken efter åtta år i Stadshuset. En klen tröst för partiet är att de lokalt lyckades få ett starkt stöd i ett distrikt i Skärholmen (4,5 procent). Men det var som sagt ett undantag.

https://www.mitti.se/nyheter/klarar-inte-sparren-fi-tvingas-lamna/repvil!n2rpbWHRUaYltJZjCgkhCw/

6. Framåt för Sverigedemokraterna

SD ökar i alla Stockholmskommuner förutom fyra; Järfälla, Nacka, Lidingö och Österåker. I Stockholm står de still och landar på 8 procent. Högst stöd får de i Nykvarn (19,6 procent) Norrtälje (19,3 procent) och Haninge (18,9 procent).

7. Svagt valdeltagande

Enligt valmyndighetens preliminära siffror har färre än vanligt valt att utnyttja sin röst i årets kommunval. I Stockholms kommun var valdeltagandet i kommunvalet 78,5 procent, enligt Valmyndighetens preliminära siffror. Det är dock stora skillnader. I Danderyd var valdeltagandet till exempel 84,9 procent, i Botkyrka ynka 61,9 procent. På vissa ställen tycks röstdeltagandet varit mycket låg. Valkretsen Skärholmen 19 hade ett valdeltagande på 37,8 procent. Enligt Valmyndighetens pressavdelning är det dock ”ännu för tidigt att uttala sig om valdeltagandet” då rösträkningen endast är preliminär.

https://www.mitti.se/nyheter/tecken-pa-lagt-valdeltagande-i-stockholm/repvil!OyI295BXdM8KolkIQc3yRQ/