Planer. Någonstans i närheten av Valsta centrum ska centret byggas. Foto: Claudio Britos

Valsta får kultur- och aktivitetscenter

Café, hantverksverkstad, mediastudios och bibliotek under ett och samma tak. Det är på gång till Valsta centrum.

  • Publicerad 12:07, 31 maj 2022

Ambitionen är att centrala Valsta utvecklas till en naturlig, uppskattad och trygg mötesplats

Just nu planerar Sigtuna kommun för ett kultur- och aktivitetscenter på över 2000 kvadratmeter i Valsta centrum. Där ska café, hantverksverkstad, mediastudios, bibliotek och lokaler för dans, musik och möten få rum.

Trygg mötesplats

– Ambitionen är att centrala Valsta utvecklas till en naturlig, uppskattad och trygg mötesplats. Det kommer ett kultur- och aktivitetscenter bidra till, säger Birgitta Pettersson som är kommundirektör.

Barnfamiljer i Valsta är en särskilt viktig målgrupp, men förhoppningen är att kultur- och aktivitetscentret ska bli ett besöksmål för alla Sigtuna kommuns invånare och även besökare från andra kommuner.

– Vi har tagit fasta på våra invånares önskemål och behov och utifrån det tagit fram en inriktning för centrets verksamhetsinnehåll, syfte och målgrupp. En delegation med såväl tjänstepersoner som politiker har också varit på studiebesök i Järfälla, Nacka och Linköping för att inhämta erfarenheter och inspiration från deras kultur- och aktivitetshus, berättar Birgitta Pettersson.

Medborgardialog

Att det blev just ett kultur- och aktivitetscentrum bottnar i en den medborgardialog som genomfördes 2018-2019. I den utryckte Valstaborna att något sådant saknades.

Hur det ska se ut eller den exakta platsen för centret är ännu inte klart. Det är kommunstyrelsen som ger kommundirektören i uppdrag att genomföra utvecklingen av ett kultur- och aktivitetscenter.

En arkitekttävling kommer att utlysas där det förslag som anses vara bäst vinner. Detta är en del i det så kallade "Samhällsbyggnadslyftet", som ska minska och motverka segregationen i kommunen och stärka hela kommunens attraktivitet.

Några av förslagen om vad centret ska innehålla:

Lekland, e-sport och klättercenter.

Café med sittplatser för 25-30 personer.

Hantverksverkstad.

Lokaler för dans och musik.

Mediastudios för inspelningar av musik, podcast och video/film

Black box: en ljud- och ljusutrustad produktionsyta med möjligheter för exempelvis musikspelningar, teaterarrangemang, mässor och fester.

Bibliotek med inriktning mot den yngre målgruppen.

Möteslokaler och samtalsrum.

Källa: Sigtuna kommun

Visa merVisa mindre

Birgitta Pettersson, kommundirektör. Foto: Add Light Fotograf Göran Ekeber

Brand i vedpanna i Odensala

Nyheter Ingen person kom till skada under branden Det brann i en vedpanna under söndagskvällen. Ingen person kom till skada och det var inte risk för någon spridning av branden som ägde rum i Odensala.måndag 27/6 10:57

Ny lågprisparkering öppnar vid Arlanda

Nyheter Parkeringsplatsernas Ryan Air En ny långtidsparkering har öppnat vid Arlanda. Det som sticker ut är priset.söndag 26/6 16:08

Avrådan från att elda i hela Stockholms län

Nyheter Stor brandfara i värmen Lagom till midsommar avråder Storstockholms brandförsvar från eldning i hela länet. Orsaken är förstås det varma och torra vädret.torsdag 23/6 15:06

Kom ihåg att trycka på gröna knappen

Nyheter Pendeltågens dörrar öppnas inte automatiskt under sommaren Nu under sommaren, fram till och med 9 september, öppnas inte dörrarna på pendeltågen automatiskt så du måste du trycka på knappen om du vill klara av eller på.torsdag 23/6 13:19

Nya laddplatser till elbilar i Sigtuna

Nyheter Sigtunahöjden erbjuder fler laddplatser för alla Åtta nya laddstolpar finns nu på Sigtunahöjden. Där kan vem som helst ladda sin elbil. Även under kvällar, nätter och helger. – Vi vill skapa mervärde för hela Sigtuna, säger Lotta Boman.onsdag 22/6 12:50