Just nu planerar Sigtuna kommun för ett kultur- och aktivitetscenter på över 2000 kvadratmeter i Valsta centrum. Där ska café, hantverksverkstad, mediastudios, bibliotek och lokaler för dans, musik och möten få rum.

Trygg mötesplats

– Ambitionen är att centrala Valsta utvecklas till en naturlig, uppskattad och trygg mötesplats. Det kommer ett kultur- och aktivitetscenter bidra till, säger Birgitta Pettersson som är kommundirektör.

Barnfamiljer i Valsta är en särskilt viktig målgrupp, men förhoppningen är att kultur- och aktivitetscentret ska bli ett besöksmål för alla Sigtuna kommuns invånare och även besökare från andra kommuner.

– Vi har tagit fasta på våra invånares önskemål och behov och utifrån det tagit fram en inriktning för centrets verksamhetsinnehåll, syfte och målgrupp. En delegation med såväl tjänstepersoner som politiker har också varit på studiebesök i Järfälla, Nacka och Linköping för att inhämta erfarenheter och inspiration från deras kultur- och aktivitetshus, berättar Birgitta Pettersson.

Medborgardialog

Att det blev just ett kultur- och aktivitetscentrum bottnar i en den medborgardialog som genomfördes 2018-2019. I den utryckte Valstaborna att något sådant saknades.

Hur det ska se ut eller den exakta platsen för centret är ännu inte klart. Det är kommunstyrelsen som ger kommundirektören i uppdrag att genomföra utvecklingen av ett kultur- och aktivitetscenter.

En arkitekttävling kommer att utlysas där det förslag som anses vara bäst vinner. Detta är en del i det så kallade "Samhällsbyggnadslyftet", som ska minska och motverka segregationen i kommunen och stärka hela kommunens attraktivitet.