Trängselskatten vid Ropsten har länge skapat frustration bland flera Lidingöbor.

Många menar att den har gjort det dyrt att hämta och lämna vid tunnelbanan, eller att parkera bilen vid Ropsten för att sedan åka vidare med tunnelbana.

Detta framfördes redan 2015 i en gemensam skrivelse undertecknad av samtliga partier i kommunstyrelsen på Lidingö.

Försvårar livspusslet

Nu går Moderaterna ut med ett vallöfte om att ta bort trängselskatten vid Ropsten.

– Det nuvarande systemet försvårar vardagspusslet för vanliga Lidingöbor. Att straffbeskatta Lidingöbor som vill åka kollektivt från Ropsten är fel. Man ska kunna lämna sina barn och bekanta på vår naturliga kollektivtrafikpunkt som är Ropsten, säger Daniel Källenfors (M) kommunstyrelsens ordförande.

Bakom sig har han också Moderaterna på riksnivå.

Han menar att trängselskatten slår mot miljön då det minskar motivationen att åka kollektivt, vilket också bidrar till ökade köer i och runt om Stockholms innerstad.

Finns det risk för att fler i så fall tar bilen till Ropsten i stället för att åka kollektivt till tunnelbanan?

–Att lätt komma till Ropsten är avgörande för att fler ska kunna åka kollektivt. Så det blir en positiv miljöeffekt.

Miljöpartiet på Lidingö håller med.

– Vi är för att ta bort trängselskatten i Ropsten så att fler på Lidingö väljer att åka kollektivt, vi vill däremot att den ska vara kvar för de som åker vidare in mot stan, säger gruppledaren Patrik Sandström.

Kommunalrådet Suzanne Liljegren (L) är på samma linje:

– Vi är verkligen för detta och har drivit den här frågan sedan 2015, och vi har med oss våra partikamrater på riksplanet och i regionen. Sedan 2015 kan vi också säga att det är ett vallöfte från Lidingöliberalerna.

Första parti

Även Birgitta Sköld (LP) trycker på att frågan länge varit viktig.

– Vi har engagerat oss mycket i detta, redan innan Moderaterna började driva frågan. Vi hoppas också att alla partier på ön ska enas. Hjälper inget planerar vi att anordna en protestmarsch över bron efter valet. 

Patrik Buddgård (C) säger:

– Det är klart att trängselskatten i Ropsten måste bort, den är kontraproduktiv. Tre av våra riksdagsledamöter har skrivit en motion i riksdagen om att ta bort den.

Även kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD) säger att hans parti länge jobbat för saken.

– Kristdemokraterna har som första parti drivit frågan i riksdagen redan under förra mandatperioden.

– I den här viktiga frågan måste samtliga partier samarbeta vilket vi har gjort. Därför beklagar jag att M vill göra frågan till sin egen och minska sannolikheten till att vi får till en förändring.

Daniel Källenfors svarar:

– Jag tror att många partier gör frågan till sin egen. Vi har också motionerat det här i riksdagen tidigare, men vi är det första partiet som faktiskt förankrat vallöftet på riksnivå. Det viktiga är att få den nationella förankringen.

– Det är lätt att sitta på kommunnivå och säga att skatten ska försvinna, men det är riksdagen som bestämmer. Jag hoppas att de andra partierna också har stöd från sina riksorganisationer. Alla driver ju olika frågor till riksdagen i valet, vi prioriterar det här!

Vad tycker du om att slopa trängselskatten i Ropsten?

Tesfai Ghirmai, 36:

– Jag tar alltid cykeln från Lidingö till Ropsten och sedan tåget härifrån in till stan. Det är bra för miljön och för min hälsa. Tar de bort trängselskatten hade jag nog tagit bilen istället och ställt den här för att det är smidigare. Jag tror att många i dag åker bil hela vägen in till stan. Att ta bort trängselskatten kommer nog göra att fler ställer bilen här, vilket är bättre för miljön.

Vad tycker du om att slopa trängselskatten i Ropsten?

Marja Arzoumanian, 66

Jag tycker absolut man ska ta bort trängselskatten. Många måste åka fram och tillbaka mycket och kan inte komma undan avgiften vilket är irriterande.

Jag tror inte att ta bort trängselskatten påverkar om folk väljer att ta bilen eller inte. Det beror mer på varje persons eller familjs situation och behov - det som är mest praktiskt gör man oavsett om det kostar en slant eller inte.

Jag själv har ingen bil längre, men även om jag haft det hade jag nog inte tagit den hit. Jag trivs bra med att åka kollektivt från Lidingö, det finns ju så bra förbindelser.