Snackis. Vällingbyfrisören Hiwa Halaq och hunden Zimba har fått rubriker världen över – här är ett axplock. Foto: Faksimil/Privat

Vällingbyfrisörens hjältedåd blev nyhet världen över

Svensk riksmedia, tysk tv och amerikanska journalister. De senaste veckorna har Vällingbyfrisören Hiwa Halaq blivit hjälte över hela världen. Han räddade mopsen Zimba, som satt fastklämd i en hissdörr.

  • Publicerad 16:41, 1 dec 2020

Det var på självaste olycksdagen, fredagen den 13 november, som frisören Hiwa Halaq hörde hundskall från trapphuset när han klippte en kund på Topp salong i Vällingby. Något Aftonbladet var först att rapportera om.

– Jag öppnade dörren och såg en hund hänga i taket vid hissen, säger Hiwa Halaq till Mitt i.

I högsta hugg. Hiwa Halaq reagerade snabbt när han såg att mopsen Zimba var i knipa. Foto: Privat

Viral. Hiwa Halaq på salongen på Solursgången, där han hämtade saxen för att kunna klippa av Zimbas koppel. Foto: Privat

Hissdörren hade stängt igen innan Zimba hunnit in och åkte upppåt med matte i hissen och hunden utanför. Men Zimba drogs med upp i kopplet och fastnade mellan taket och hissdörren.

– Jag tryckte på hissknappen för att hissen skulle åka ner, men det gick inte. Jag tänkte först att jag skulle ringa polisen eller vakten, men sen tänkte jag att de kanske kommer för sent, säger Hiwa Halaq.

Saxen kom väl till pass

I stället tog han till sitt arbetsverktyg, saxen, och klippte av kopplet.

– Hunden blev jätteglad. Och när matten kom ner till salongen så visade sig att jag kände henne. Jag har jobbat här i fyra år, så jag känner många. Hon mådde bra, men hon grät och var mycket tacksam.

Sedan händelsen har Aftonbladet, TV4, den tyska tv-kanalen RTL, den tyska tidningen Bild, den brittiska sajten Mail Online och den amerikanska djursajten The Dodo rapporterat om Hiwas hjältedåd.

– Det är så många länder som har hört av sig och alla skriver att jag är en hjälte. Jag är jätteglad. Men i två-tre dagar var jag rädd för att gå in i hissen, jag fick bilder av hunden i huvudet. Men tack och lov har det gått över nu.

Hoppas göra skillnad

I skrivande stund har även en kurdisk journalist hört av sig. Hiwa kommer själv från Kurdistan. Och han hoppas att hans insats kan göra skillnad.

– Där jag kommer ifrån finns många gatuhundar och många behandlar hundar illa. Men här i Sverige älskar de hunden mycket. Jag hoppas den dagen kommer i mitt hemland också – man måste vara snäll mot hundar, säger Hiwa Halaq.