Vällingby sim- och idrottshall byggdes 1972. Simhallen har 200 000 besökare per år och idrottshallarna 450 000 besökare. Men åren har satt sina spår och både byggnader, bassänger och tekniska anläggningar som el och ventilation behöver renoveras.

Enligt både fastighetskontoret och idrottsförvaltningen brådskar det. I underlaget till politikerna skriver man:

"Förvaltningarna gör bedömningen att renoveringen av Vällingby sim- och idrottshall måste starta omgående för att inte behöva evakuera verksamheten under för lång tid"

"Så dåligt skick"

Enligt projektbeskrivningen lappar och lagar man för att hålla anläggningen igång:"Byggnaden är i så dåligt skick att den inte bedöms kunna hållas i drift längre än 2023. Fastighetskontoret gör akuta åtgärder på konstruktion och vattenrening för att idrottsförvaltningen ska kunna bedriva verksamhet."

Att bygga nytt i Vinsta industriområde och vid Vinsta bollplan har varit på tapeten, men har efter utredning dömts ut eftersom det skulle kräva nya detaljplaner och dessutom tros en byggnation i industriområdet kunna komma igång först 2026.

Minst 300 miljoner

Att rusta upp och renovera Vällingby sim- och idrottshall beräknas kosta minst 300 miljoner kronor. Omkring 400 miljoner är en siffra som förekommit i tidigare bedömningar.

Men trots att renoveringen enligt beskrivningen behöver komma igång "omgående" så återstår utredningar. Enligt en preliminär tidplan tros ett beslut om genomförande kunna komma först nästa höst och sedan byggstart i slutet av 2023. Därefter väntar cirka tre års arbete.

Projektet beskrivs som komplext. Dessutom behöver man ta hänsyn till att byggnaden är kulturhistoriskt värdefull. Fasaden är skyddad av detta skäl.

Ny kafédel

Projektet handlar inte bara om att rädda anläggningen utan även om en ombyggnation för att möta dagens krav på bland annat tillgänglighet för personer med olika rörlighet, lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat.

I tankarna finns också en ny kafé- och serveringsdel. Den nuvarande ligger en våning upp.

– Det har tidigare funnits tankar på att lägga kaféet och serveringsdelen på bottenvåningen för att få en mer naturlig och tillgänglig placering i anläggningen, säger Mathias Uhrner som jobbar med projektet från fastighetskontorets sida.

Den 27 april fattade politikerna i fastighetsnämnden beslut om att gå vidare med utredningarna som hittills kostat 12 miljoner kronor. Planerna ska därefter godkännas av kommunstyrelsens ekonomiutskott.