Sommar i azurblått

Attila Werlein med döttrarna­ Boroka, 4, och Abigail, 10, från Södergården­ var med när Kvarnbadet fyllde 52 i år.

Egentligen skulle firandet ha skett när badet fyllde 50. Men då satte pandemirestriktionerna stopp,
i augusti blev det äntligen av. Det var gratis inträde och mycket folk på badet. De första 111 barnen fick gratis glass.

– Vi har varit här mycket i sommar. Nästan varje dag. Det bästa är att hoppa och skoja i vattnet, säger Abigail.

Livat i (tåg)holken

Dagliga verksamheten från Frösunda omsorg sätter upp fågelholkar bredvid Roslagsbanan i Vallentuna. De tåginspirerade holkarna har de själva snickrat och nu ger de glädje åt resenärer som väntar på perrongen. Invigningen firas med en selfie.

Skörd på Stora Lundby

Nere i Sydeuropa drabbades jordbruket hårt av sommarens värmeböljor. I Sverige var vädret­ i år mindre extremt. Mitt i besökte lantbrukaren Björn Andersson på Stora Lundby för att höra hur sommaren varit.

– Det är värsta torkan på flera hundra år nere på kontinenten, säger Björn Andersson. Det är torrt här också, men i östra Sverige är vi vana vid försommartorka. Spannmålet ger god skörd i år. Vallen, gräs och klöver, blir sämre. Men tillräckligt för att fylla ensilagebalarna.

Söker lösningar för utsatta tjejer

Polisen Sara Kruse träffar ungdomar som är på väg åt fel håll och försöker hitta lösningar. Antalet orosanmälingar ökar i Vallentuna och tjejer mår sämre. Sara är ungdomssamordnare för polisen i Södra Roslagen. Hon vill inte vara dömande utan vill hellre hitta lösningar tillsammans med de unga, utsatta tjejer som hon träffar. Hon ser att den psykiska ohälsan ökat och gått ner i åldrarna bland flickor.

Den ljusnande framtid ...

Vallentuna gymnasium, juni 2022: Klass efter klass med glada ung­domar rusade ut och upp på ett podium där de lät sig hyllas av åskådarna. Fordonseleverna som springer ut i vuxenlivet går verkligen en ljusnade framtid till mötes. Många har redan fått jobb.