9-åriga Edgar Ryttare Cardenás gillar att hjälpa sin pappa Emil Ryttare på Bredängs camping. "Men det roligaste är att sova någon annanstans än hemma", säger han. Foto: Sacharias Källdén

Välkommen ljusning för söderorts campingplatser

Sommaren 2020 var usel för Bredängs och Klubbensborg campingar. I år är läget ljusare. Redan i juni var det gott om utländska gäster och hoppet lever inför juli.

  • Publicerad 06:40, 2 jul 2021

Vi hoppas att det kommer att braka loss i juli.

Belgaren Mathieu Paradis gillar att vara på vägarna. I många år var han lastbilschaufför och gjorde mängder av resor till Sverige. Nu är han pensionär och valde Sverige som sitt första resmål efter ett långt år av pandemi.

– Jag tycker om Sverige. Naturen, lugnet, kulturen. Vi har varit här i Bredäng i tre dygn. Vi har cyklat in till innerstan varje dag och njutit av broarna, vattnet och byggnaderna, säger han.

Mitt i träffar Mathieu Paradis utanför husbilen vid Bredängs camping en het eftermiddag strax före midsommar. Här utför han några smärre reparationer på bilen, medan hustrun simmar vid Mälarhöjdsbadet. Snart ska de vidare till Sigtuna.

– Förra sommaren fick vi hålla oss hemma i Belgien, på grund av pandemin. Det var nödvändigt men nu är det roligt att resa igen, säger han.

Belgaren Mathieu Paradis och hans fru har gästat Bredängs camping i tre dygn och cyklat in till varje dag. Foto: Sacharias Källdén

Fler bokningar i år

Det är han inte ensam om att tycka. På Bredängs camping började de utländska gästerna anlända så snart man öppnat den 14 juni.

– Vi brukar öppna i mitten av april, men i år var läget för osäkert. Vi hade inga förhoppningar på juni heller, men det har blivit bättre än väntat, säger Emil Ryttare som driver campingen ihop med sin bror Patrik.

Förra sommaren var något av en katastrof, berättar han. Under högsäsong brukar man ha 100–120 incheckningar varje dag, men 2020 sjönk siffran till 10–14. Nu ser det betydligt ljusare ut. I juni kom 15–20 gäster per dag och bokningarna för juli och augusti visar att det blir ännu fler då.

– De flesta förfrågningar gäller juli och augusti och vi hoppas att det kommer att braka loss i juli, säger Emil Ryttare.

"Vi har många gäster som återkommer. De uppskattar läget. Det är nära Sätraskogen och vattnet och det är raka spåret in till stan med t-banan", säger Emil Ryttare, som har med sig sonen Edgar Ryttare Cardenás till jobbet. Foto: Sacharias Källdén

Många från Tyskland

Pandemin slog hårdast mot de campingar som tar emot många utländska gäster. Dit hör både Bredängs camping och Klubbensborgs camping i Mälarhöjden. Där fick man avbokningar för 1,2 miljoner kronor säsongen 2020 men lyckades minska underskottet till 0,5 miljoner kronor genom kaféverksamheten.

– I år har vi fler bokningar, som tur är. Det är inte bra men det är bättre! Framför allt är det många från Tyskland och Holland, säger Kristina Raséus Forsberg, föreståndare för Klubbensborg.

Också vid Bredängs camping är tyskar och holländare dominerande. När Mitt i hälsar på har tyskarna Angela och Stefan Langer just anlänt. De campade i Sverige för 16 år sedan och nu tyckte de att det var dags att återvända.

– Vi valde att komma hit eftersom det är så hett i Centraleuropa. Nu är det varmt här också, men inte alls som därnere, säger Angela Langer.

Tyskarna Stefan och Angela Langer har just anlänt till Bredängs camping. "Vi kommer från Öland. Nu vill vi se Stockholm också", säger Stefan Langer. Foto: Sacharias Källdén

Känner lättnad

Paret Langer känner stor lättnad över att coronarestriktionerna minskas i Europa, i takt med vaccinationerna.

Lättnad känner också Emil Ryttare. För honom och hans bror är Bredängs camping ett levebröd – och en stor del av livet. Deras pappa började jobba här på 1970-talet och tog över campingen i slutet av 1980-talet. Nu har sönerna tagit vid.

– Det roliga med att driva en camping är att man träffar så många olika slags människor. Det händer massor av roliga saker på en camping.

Gott läge för svenska campingar 2021

Bredängs camping och Klubbensborgs camping har en mycket stor andel utländska gäster, som lockas av det natursköna läget nära huvudstadens utbud. Därmed slog pandemin extra hårt mot dem.

För många andra campingplatser är de svenska gästerna viktigare. Enligt branschorganisationen SCR Svensk Camping står de utländska turisterna normalt för 25 procent av gästnätterna i Sverige. Det motsvarar ungefär den totala minskningen på 24 procent säsongen 2020 jämfört med 2019.

Enligt SCR är bokningsläget mycket gott 2021, eftersom många svenskar semestrar inom landet.

Visa merVisa mindre