Belgaren Mathieu Paradis gillar att vara på vägarna. I många år var han lastbilschaufför och gjorde mängder av resor till Sverige. Nu är han pensionär och valde Sverige som sitt första resmål efter ett långt år av pandemi.

– Jag tycker om Sverige. Naturen, lugnet, kulturen. Vi har varit här i Bredäng i tre dygn. Vi har cyklat in till innerstan varje dag och njutit av broarna, vattnet och byggnaderna, säger han.

Mitt i träffar Mathieu Paradis utanför husbilen vid Bredängs camping en het eftermiddag strax före midsommar. Här utför han några smärre reparationer på bilen, medan hustrun simmar vid Mälarhöjdsbadet. Snart ska de vidare till Sigtuna.

– Förra sommaren fick vi hålla oss hemma i Belgien, på grund av pandemin. Det var nödvändigt men nu är det roligt att resa igen, säger han.

Fler bokningar i år

Det är han inte ensam om att tycka. På Bredängs camping började de utländska gästerna anlända så snart man öppnat den 14 juni.

– Vi brukar öppna i mitten av april, men i år var läget för osäkert. Vi hade inga förhoppningar på juni heller, men det har blivit bättre än väntat, säger Emil Ryttare som driver campingen ihop med sin bror Patrik.

Förra sommaren var något av en katastrof, berättar han. Under högsäsong brukar man ha 100–120 incheckningar varje dag, men 2020 sjönk siffran till 10–14. Nu ser det betydligt ljusare ut. I juni kom 15–20 gäster per dag och bokningarna för juli och augusti visar att det blir ännu fler då.

– De flesta förfrågningar gäller juli och augusti och vi hoppas att det kommer att braka loss i juli, säger Emil Ryttare.

Många från Tyskland

Pandemin slog hårdast mot de campingar som tar emot många utländska gäster. Dit hör både Bredängs camping och Klubbensborgs camping i Mälarhöjden. Där fick man avbokningar för 1,2 miljoner kronor säsongen 2020 men lyckades minska underskottet till 0,5 miljoner kronor genom kaféverksamheten.

– I år har vi fler bokningar, som tur är. Det är inte bra men det är bättre! Framför allt är det många från Tyskland och Holland, säger Kristina Raséus Forsberg, föreståndare för Klubbensborg.

Också vid Bredängs camping är tyskar och holländare dominerande. När Mitt i hälsar på har tyskarna Angela och Stefan Langer just anlänt. De campade i Sverige för 16 år sedan och nu tyckte de att det var dags att återvända.

– Vi valde att komma hit eftersom det är så hett i Centraleuropa. Nu är det varmt här också, men inte alls som därnere, säger Angela Langer.

Känner lättnad

Paret Langer känner stor lättnad över att coronarestriktionerna minskas i Europa, i takt med vaccinationerna.

Lättnad känner också Emil Ryttare. För honom och hans bror är Bredängs camping ett levebröd – och en stor del av livet. Deras pappa började jobba här på 1970-talet och tog över campingen i slutet av 1980-talet. Nu har sönerna tagit vid.

– Det roliga med att driva en camping är att man träffar så många olika slags människor. Det händer massor av roliga saker på en camping.