Ska öppnas. Annexet vid Smedsuddsbadet ska bland annat fyllas med en restaurang, ett kafé och kanske även en festvåning. Foto: Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet i Stockholm, 2021

Välkommen in i ödehuset som nattklubbsprofilen ska väcka till liv

I flera år har det stått igenbommat. Men nu planerar staden att låta nattklubbsprofilen Jakob Grandin ta över Annexet vid Smedsuddsbadet. I sommar ska renoveringen starta. Följ med in i ödehuset som Stadsmuseet har dokumenterat.

  • Publicerad 13:10, 29 jun 2021

Nattklubbsprofilen och grundaren till Trädgården, Jakob Grandin har stora planer för Smedsudden, som Mitt i Tidigare berättat om. Restaurang eller kafé, och eventuellt festvåning som kan abonneras, i själva Smedsuddshuset.

Sedan vill Grandin och hans bolag bygga upp tidigare nedbrunna byggnader, som Krügerska villan och Sjövillan, för att skapa bastubadhus och en mindre paviljong för utomhusträning och yoga eller vinterorangeri. En avsiktsförklaring ska tecknas som ska mynna ut i ett 10-årigt hyresavtal enligt planen.

I sommar ska den utvändiga renoveringen starta enligt fastighetskontoret. Invändigt kommer hyresgästen, i samråd med staden, att sköta renoveringen enligt fastighetskontoret.

Tre villor byggdes, två brann

Smedsudden kallades förut Marieskär eller Smedsholmen och var i mitten av 1700-talet en ö.

1812 köptes udden av Abraham Fineman, som byggde en malmgård, Sjövillan.

I slutet av 1800-talet förvärvade Oscar Fredrik Kreüger udden och lät bygga en mindre malmgård, med två trävillor, Krügerska villan och annexet.

Kreüger sålde senare östra sidan av Smedsudden till Nya Ånglupsaktiebolaget som byggde hamn, verkstadslokaler och personalbostäder.

På 1930-talet köpte staden Kreügers del av udden och anlade en park.

I Sjövillan huserade konstnärskolonin Smedsuddskolonien i början av 1900-talet. 1936 brann Sjövillan ner.

På 1970-talet rustade Stockholms stad upp området och Smedsuddsbadet invigdes. Den gamla Krügerska villan rustades upp till kafé men brann ner 1997.

Annexet, som tidigare användes som klubbhus åt Stockholms kajakklubb samt innehöll kafé till 2016, är den enda kvarvarande bebyggelsen.

Visa merVisa mindre