Kommunstyrelsen har fattat beslut om att minska stadens energiförbrukning med fem procent. En stor energislukare är idrotts- och föreningsförvaltningens alla sim- och idrottshallar.

Förvaltningen har därför presenterat en plan över hur kommunen bäst kan spara energi. En rad åtgärder införs 15 november i syfte att minska elförbrukningen. Bland annat sänks temperaturen i de kommunala sim- och sporthallarna tills vidare.

Valhallabadet drivs av Got Event, som är ett fristående kommunalt bolag, och behöver egentligen inte rätta sig efter idrotts- och föreningsförvaltningens beslut.

Nu har man ändå bestämt sig för att följa samma plan som de kommunala anläggningarna.

– Vi sitter just nu och jobbar på listan över åtgärder. Målet är att vi också ska sänka våra energikostnader med fem procent, precis som staden, säger driftchefen Alexander Felten.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/ska-rivas-nu-renoveras-valhallabadet/repvfp!kU48AOJ7985MrproerCMRw/

Stänger bastur

Liksom i de kommunala simhallarna ska temperaturen i bassängerna vara högst 26 grader i fortsättningen. 50-metersbassängen håller redan den temperaturen, så den blir inte kallare. Däremot sänks värmen i 25-metersbassängen med en grad.

– Rehabbassängen får däremot behålla sina 34 grader. Sänker vi värmen i den är det ingen rehabbassäng längre, konstaterar Alexander Felten.

Den största energislukaren är anläggningens alla bastur. Valhallabadets bastur förbrukar hundratusentals kilowatt el varje år. Nu förs diskussionen om att begränsa antalet bastur som är öppna under en dag.

– Det kommer alltid finnas tillgång till en bastu, men kanske inte flera. Dessutom stänger vi förmodligen bubbelpoolerna, säger Alexander Felten.