Gängkriminella som satsar på välfärdsbrott istället för knarkhandel är ett växande problem i Stockholms stad, varnar Karin Wanngård (S), finansborgarråd. De kan tjäna enorma belopp på att starta hemtjänstbolag eller förskolor, utan att faktiskt utföra jobbet.

– Hela tiden måste vi jobba strukturerat för att komma åt det här, säger hon.

Fem riskområden

Staden arbetar nu med att förbättra samarbetet mellan olika förvaltningar för att öka kontrollen över avtalsuppföljningen. Fem områden har identifierats som särskilt riskfyllda: hemtjänst, lokalvård, HVB-hem, personlig assistans och daglig verksamhet. För HVB-hem överväger staden att ta över driften internt för att minska risken för kriminell påverkan.

– En del kanske väljer att starta HVB-hem för att se till att ungarna som placeras där väljer den kriminella banan, säger Wanngård.

Är det här något ni har sett?

– Vi ser mycket, tyvärr. Det är jättetråkigt.

Alla fuskar med timmarna

Lokalvård är ett särskilt problematiskt område. Stickprovskontroller vid förskolor och skolor i Enskede-Årsta-Vantör visade att städningen i genomsnitt avvek med 0,6 timmar per dag och enhet. Hela 95 procent av enheterna uppvisade brister i metoder och utrustning.

– Jag skulle säga att alla fuskade med timmarna, det låg mellan 0,6 upp till 1,9 timmar. Det är jättetydligt att vi inte är där och ser, och att våra leverantörer vet om det, säger Maria Ricknell, ansvarig för utredningen.

Maria Ricknell, samordnare planeringsenheten på utbildningsförvaltningen.

Maria Ricknell, samordnare planeringsenheten på utbildningsförvaltningen.

Johannes Äng

Tiden som krävs för att övervaka tjänsterna tar för mycket fokus från deras vanliga arbete, fortsätter hon.

– Det finns ett stort behov av en ökad myndighetssamverkan och intern samverkan inom staden.

Kan vara skadligt för barn

För barn som är känsliga för sin omgivning är det extra viktigt att städningen sker på rätt sätt. Dammpartiklar som samlas på hög kan vara skadligt för barn med astma, och felaktiga kemikalier kan utlösa allergier.

– Det är jättetråkigt att konstatera att när lokalvården inte fungerar så kan man inte som förälder känna sig trygg, säger Wanngård.

Hon understryker att utbildning av personal och förändringar i hur man upphandlar är avgörande, och att man bör prioritera kvalitet framför pris.

– Om jag som politiker bara går på pris så faller ju de som sköter sig oftast bort.

Staden överväger också att själva driva lokalvården, vilket Wanngård välkomnar.

– Att det kommer bli dyrare vet vi nästan eftersom vi kommer betala bättre löner. Men då kan de företag som sköter sig också konkurrera på likvärdiga villkor.