Åtalet väcktes i höstas och gäller hela 109 tillfällen då männen ska ha klottrat med sprej eller pennor på t-banetåg, pendeltåg, stationer och depåer över hela länet.

Den mest aktive av dem är enligt åtalet en 36-årig Sollentunabo som åtalas för 51 fall av skadegörelse, till en kostnad av 888 246 kronor.

Han misstänks ha opererat främst utefter pendeltågets Märstalinje, där i princip alla stationer har utsatts. Andra platser där de fyra männen ofta ska ha klottrat och målat graffiti är Högdalsdepån, Östra station, Brodepån och längs tunnelbanans gröna linje.

I december 2019 slog polisen till och häktade två av männen, Sollentunabon och en jämnårig Hässelbybo. Strax därefter tillkom de två andra i utredningen.

42-åring den äldste

Bevisningen består bland annat av SL:s dokumentation av skadegörelsen och uppgifter i de misstänktas datorer och telefoner.Det är inga ungdomar som nu ställs inför rätta utan fyra män som lever under ordnade förhållanden.

Äldst är en 42-årig Solnabo, och yngst en 31-åring från Kungsängen. De två 36-åringarna, från Sollentuna och Hässelby, tjänar enligt polisen mer än 500 000 kronor per år.

Förundersökningsledaren Thomas Ivering har haft svårt att få ihop kombinationen av männens livssituation och det omfattande klottrandet.

– Fotbollshuliganer rättfärdigar ofta sitt beteende med att se fotbollen som en folkrörelse – som om våldet hör sporten till. På samma sätt verkar de här männen se på klottret. De ser det mer som civil olydnad än ett brott. Men det är svårt att förstå hur människor tänker. Jag är ingen GW, har han tidigare sagt till Mitt i.

Riskerar fängelse

Men att det är ett brott råder det ingen tvekan om enligt Thomas Ivering. Bara i SL-trafiken kostar klottret över 140 miljoner kronor varje år. Det innebär också en säkerhetsrisk när klottrarna rör sig på spåren och sprayar över märken som är viktiga för räddningstjänsten om en olycka skulle inträffa.

Nu står de fyra männen alltså inför rätta. Straffet om de döms är böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år.

Dessutom tillkommer skadestånd. Totalt kräver SL närmare 1,5 miljoner kronor av dem, pengar som de vänder sig till Kronofogden för att driva in om de inte betalas. Det kan då handla om utmätning av lön eller egendom.

Samtliga fyra män förnekar brott.