Kommuner runt om i Sverige rustar för att kunna spara så mycket el det bara går i vinter. I Stockholm har de 20 värsta energibovarna bland fastigheterna kartlags, rapporterar DN.

Man ska även se över idrottshallar och övriga byggnader för att se om det kan sparas in på elektricitet.

Mindre julstämning på gatorna

En annan åtgärd att dra ner på julbelysningen. Enligt beräkningarna sparas 30 procent el jämfört med en vanlig jul. Detta är dock en ytterst liten del av den totala elförbrukningen, bara 70 000 kilowattimmar av totalt 38 gigawattimmar på gatubelysning.

– Resten av den belysning vi på trafikkontoret har hand om, framför allt belysning på gator, cykel- och gångbanor, vill vi ogärna släcka eftersom det skulle ge sämre säkerhet och trygghet, säger Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret.

Det hela ska ses mer som en symbolhandling för att visa att staden gör något.

Den största insatsen för att dra ner elförbrukningen är ställa om till moderna LED-lampor. Då sparar staden cirka 30-50 procent av elförbrukningen på varje ställe där belysningen byts.

– Vi arbetar kontinuerligt med att byta till LED och har hittills bytt cirka en tredjedel av alla armaturer som vi på trafikkontoret har hand om, säger Malinda Flodman.

Väktare får nya uppgifter

På Ekerö har kommunen gett väktarna ett nytt bevakningsuppdrag – att släcka lampor.

– De ska även rapportera till oss så att vi kan kontakta verksamheten och undvika att det händer igen. Det är ett svårt läge nu, det krävs att alla tar sitt ansvar, säger Cecilia Moar, tillförordnad Fastighetschef, till DN.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholmsvillorna-forbrukar-mest-el-i-landet/repvba!epEdNLnUVrpOSVcUOXKTw/

https://www.mitti.se/nyheter/rusning-efter-goda-energirad/repvhp!BsYIvieJrb3o4aMtDQDCCg/