De senaste åren har det skett flera våldsamma rån i Stockholm där personer tvingats lämna ifrån sig dyra klockor under vapenhot.

Helgen den 11-13 november inträffade flera stölder av dyra klockor – men med ett helt annat modus.

I de här fallen handlade det om klassiska ficktjuvsmanér, de drabbade märkte inte av det förrän det var för sent.

– Det har inte handlat om våld eller hot, utan om att någon lyckats knäppa upp klockorna, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen.

Lördagen den 12 november drabbades en man utanför en nattklubb i city.

En okänd man kom fram och började prata med honom. Han var närgången och tog vid ett tillfälle tag om målsägandens handled.

Först när den okände hade försvunnit märkte målsäganden att den klocka som han burit var borta.

En polispatrull som kom dit observerade en man som betedde sig märkligt. Han kontrollerades och greps och är nu misstänkt för grov stöld. Klockan hittades i närheten.

Kvällen innan blev en man bestulen i Gamla stan av en okänd, närgången man som tagit ett grepp om hans handled. I det fallet kom tjuven över en mobiltelefon ur innerfickan.

Och på Östermalm drabbades en kvinna av en liknande stöld när hon klev ur en taxi natten till den 13 november.

Även där var det en okänd man som kom fram och tog ett tag om hennes handled. Efteråt märkte hon att hennes klocka var borta.

– Det är samma modus, men det är för tidigt att säga om det finns andra samband. Det är inte samma gärningsman i det tredje fallet, men det är för tidigt att säga om de tillhör samma konstellation, säger Ola Åkesson.