Det är inte som vanligt på Gröna lund den här julen. För i år har man tagit det historiska beslutet att hålla parken öppen. Och alla de knytten, älvor och godistroll som vanligen bor i parken vintertid, får vara med.

NEON. Hela Grönan är inbäddad i regnbågens färger.

NEON. Hela Grönan är inbäddad i regnbågens färger.

Klara B Orreteg

Alexandria Mellfors, Elma Eneroth och Juno Orreteg tittar storögt på Godistrollens häftiga utstyrsel. Ett finger smeker i hemlighet den fluffiga dräkten.

- Den var jättemjuk! konstaterar Elma.

Älvorna säger hej och tre ganska blyga tjejer stiger fram till Isdrottningen för att hälsas välkomna till hennes vintervärld.

Det är så mycket att titta på att samtliga har lite svårt att fästa blicken på något speciellt. De vill göra allt samtidigt.

Historiskt beslut

Är det något alla alltid säger, är det att de vill vara här mer. Delägaren Mattias Banker förklara varför man valt att öppna upp parken även när det är isande kallt. Och varför man inte gör en klassisk julpark, med tomtar och nissar och julgranar.

– Det där är inte vi. Ska vi göra något den här perioden måste det vara något helt annat. Det är ett steg mot vår dröm; att ha öppet året runt.

GODIS. Godistrollen har tagit över sagovärlden.

GODIS. Godistrollen har tagit över sagovärlden.

Klara B Orreteg

Vinterparken har fem områden. Sagolunden, Bubble Street, Rainbow land, Klappfabriken och Grüna Lund. Neon, självlysande svampar och regnbågar blandas med nya åkattraktioner, nya menyer och massor av musik och magi.

PIXEL. En hel vägg vid den 40 meter långa pulkabacken är upplyst av ett gammalt TV-spel.

PIXEL. En hel vägg vid den 40 meter långa pulkabacken är upplyst av ett gammalt TV-spel.

Klara B Orreteg

Ett genomgående tema i matsvängen är våfflor. Våffla på pinne, bubble waffle och korv i våffla. Även glögg och glüwine finns på flera platser.

– Den var inte jättegod. Bara lite god, konstatera Alexandria som valde en doppad i mjölchoklad och toppad med mini non-stop.

När snöfallet, som visar sig vara skum, har fyllt händer och kastats i luften en lång stund, är det dags för hemfärd för testpiloterna.

– Det bästa var tekopparna och nyckelpigan, säger dem. Och karusellen.

För det är inte bara de nya attraktionerna som kommer vara öppna. Även 24 av de vanliga attraktionerna hålla öppet, i den mån vädret tillåter.