Redan innan regeringens beslut om att förbjuda folksamlingar på över 50 personer har många planerade begravningar skjutits upp på obestämd framtid.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/regeringens-nya-grans-max-50-personer/reptcA!i6ZLHeP8JJr1dShtD2etdw/

Rädsla för smitta har gjort att många anhöriga valt att skjuta på begravningsakten. Men rådet till äldre och andra riskgrupper om att stanna hemma kommer förmodligen kvarstå under längre tid, och uppskjutna begravningar leder till utmaningar både för samhället och de anhöriga.

– Eftersom vi kan förvänta oss ett ökat antal dödsfall under de närmaste månaderna behöver vi därför tillsammans med anhöriga och begravningsbyråerna se till att inte förvaringstiderna av kistor blir orimligt långa, säger begravningschefen i Göteborg Katarina Evenseth, i ett uttalande.

Nu vädjar de till allmänheten om att boka begravningsceremonin så snart som möjligt efter dödsfallet.

– Det finns också hälsorisker för dem som arbetar med kroppar som förvarats under en längre tid och bårhusen har inte den kapaciteten, säger Christine Löfgren på begravningsbyrån Heaven.

Både hon och Svenska kyrkan trycker även på att det är viktigt för anhöriga att kunna gå vidare.

– För många människor kan tiden mellan dödsfall och begravning bli en obestämd tid av väntan. Att sedan få samlas till begravning och avsked blir ofta ett avslut, så att man kan gå vidare. Sorgen och saknaden finns förstås kvar, men livet fortsätter ändå, säger Katarina Evenseth.

– Det finns en känslomässig aspekt som är svår att sätta fingret på. Många bygger upp en kraft för att orka ta farväl. Det är viktigt att få göra det innan man måste ta tag i allt som kommer efteråt. Alla har rätt till ett värdigt avslut, säger Christine Löfgren.

Det finns flera möjligheter att genomföra en begravning trots coronasmittan.

– En möjlighet är att genomföra ceremonin utomhus. Man kan också ha en mindre ceremoni för de närmsta och sedan ha en hedrande fest för den avlidne när allt detta är över, säger Christine Löfgren.

Svenska kyrkan erbjuder sig att även att anordna minnesgudstjänster i efterhand.