Vad ska ett nytt vårdcentrum innehålla?

Samlad och närmare vård är grundtanken för de olika vårdcentrumen som ska växa fram i Uppsala läns kommuner. Nu ska det utredas vad vårdcentrum i Enköping/Håbo ska innehålla.

  • Publicerad 08:33, 9 sep 2022

Går vidare­ med att flytta ut mer specialistvård­
i hela Uppsala län.

Nyligen invigde Region Uppsala Vårdcentrum Tierp/Älvkarleby.

Centrumet är inget nytt sjukhus. I stället kan det beskrivas­ som en sambandscentral för vård där det finns tillgång till närvårdsplatser och viss specialistvård som till exempel barnmedicin, geriatrik (sjukdom kopplat till ålderdom), psykiatri och röntgen.

”Bara början”

Själva grundtanken är att viss vård ska komma närmare länsborna.

– Invigningen av vård­centrum Tierp Älvkarleby
i förra veckan är bara början­. Nu går vi vidare med att flytta ut mer specialistvård i hela Uppsala län. Detta är en viktig del i vårt arbete att skapa en nära och mer tillgänglig vård med patienten i centrum, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
i en kommentar.

Även i centrala Uppsala och i Östhammar håller så kallade vårdcentrum att växa fram.

Och nu ska Enköping och Håbos förutsättningar för ett framtida vårdcentrum utredas.

Det beslutade regionstyrelsen vid deras sammanträde den 30 augusti.

Svar i april

Utredningen ska svara på Håbo- och Enköpingsbornas­ vårdbehov. Dessutom ska den precisera vad för vårdutbud som behövs vid ett framtida vårdcentrum
i Enköping/Håbo.

Utredningen ska vara klar i april 2023.

– Det är positivt att vi nu kan initiera arbetet med att få till ett vårdcentrum i Enköping och Håbo. Det kommer göra att fler patienter­ kan vårdas närmare hemmet, vilket­ är bra, säger Björn-Owe Björk (KD), vice ordförande i regionstyrelsen.

Oklar placering

Parallellt med utredningen kommer också en förstudie att pågå fram till och med december. Den handlar i stort om lokalförsörjningen – om var ett framtida vårdcentrum skulle kunna placeras.

För det är inte givet att den nya sambandscentralen­ skulle ligga i lasarettets lokaler­.

Det gillas inte av alla partier i regionen. Vänsterpartiet önskade att få in ett tillägg om att vårdcentrumet­ ska ligga i direkt anslutning till Lasarettet. Men det avslogs­ på sammanträdet. Något Vänsterpartiet reserverade sig emot.

Vad är ett vårdcentrum?

Ett vårdcentrum kan beskrivas som en sambandscentral för vård där det finns tillgång till närvårdsplatser, och viss specialist­vård som till exempel barn­medicin, geriatrik, psykiatri och röntgen.

Ett vårdcentrum omfattar också den kommunala­ och regionala primärvården.

I uppdraget ingår även att förebygga ohälsa i befolkningen.

Källa: Region Uppsala

Visa merVisa mindre

Mobil trygghetsturné runt om i Upplands-Bro

Kommunen och polisen lämnar centrum Hela kommunen är lika viktig i det pågående trygghetsarbetet. Det här menar Upplands-Bro kommun och polisen – och ger sig ut på en endagsturné.tisdag 4/10 17:21

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28