Magelungen glittrar som guld i junisolen. I en liten öppen motorbåt sitter Miska Escobar, bas för Sportfiskeklubben Magelungen, tillsammans med två av klubbens juniorer, Hugo Waldvik från Älvsjö och Adam Lindbäck från Fagersjö.

I sommar ska de dela med sig av sina fiskeknep till andra unga i området. I månadsskiftet juni-juli anordnar klubben, i samarbete med Farsta stadsdelsförvaltning, en fiskekurs för 6-15-åringar.

– Grabbar, vad ska vi lära kidsen? frågar Miska Escobar.

– Hur man fångar fisk! svarar Adam Lindbäck.

Avslöjar bästa fiskeplatserna

Miska Escobar berättar att det blir både mete och kast med haspelspö. Fisket kommer att ske både från land och i båt.

– Vi tar dem till de bästa platserna. Det är också ett sätt att få ut barnen i naturen. Vi har tillgång till sån fantastisk natur här i förorten, säger Miska Escobar.

Både Adam Lindbäck och Hugo Waldvik har dragit upp en hel del abborrar och gäddor genom åren.

– Om man har tur kan man få en gös. Det var nära för mig en gång, berättar Hugo Waldvik.

Vad är det bästa med att fiska?

– Lugnet. Man får en paus, säger Adam Lindbäck.

Rekordmycket att göra

Fiskekursen är en del av ett helt smörgåsbord med aktiviteter för barn och unga i Farstaområdet i sommar.

– Det har varit tydligt från staden att vi ska göra så mycket vi kan för barn och unga i sommar. Jag tror att många i Farsta kommer att hemestra och då måste det finnas mycket att göra på många platser, konstaterar Marie Ehrenbåge, kultursekreterare på Farsta stadsdelsförvaltning och en av personerna bakom sommarlovsprogrammet.

Stockholms stad har fått mångmiljonbidrag av Socialstyrelsen för att kunna erbjuda avgiftsfria aktiviteter för barn. En del av de pengarna har sipprat ner till Farsta stadsdelsförvaltning som fått mer än vanligt att röra sig med.

– Jämfört med förra året har vi nog fått ungefär dubbelt så mycket, säger Marie Ehrenbåge.

Förvaltningen har i sin tur ingått överenskommelser med föreningar, som kommer att hålla i allt från löparkurser och drop in-fotboll till olika workshops.

Tider och mer information om de olika aktiviteterna hittar du på ung.stockholm/sommarlov-farsta