Foto: Fredrik Gustafsson

Vad finns att hitta i Enköpingsån?

Under tisdagen arrangerades Enköpingsåns­ dag vid dämmet i Drömparken. Och det grumliga vattnet lockade en hel del besökare.

  • Publicerad 15:47, 3 maj 2022

Jag har fått många roliga och intressanta frågor.

Skräpig, igenväxt och grumlig. Nä, Enköpingsån bjuder väl kanske inte in till ett dopp oavsett vad termometern visar.

Men ån fyller faktiskt en viktig funktion. Såhär års är den en lekplats för en rad fiskar som inte bryr sig nämnvärt om god sikt.

– Här trivs arter som gillar grumligt vatten som gädda, gös och abborre. Men hade det funnits öring härute hade det här inte varit något favoritställe för dem att leka på, säger Johan Persson från Upplandsstiftelsen och pekar på dämmet i Enköpingsån intill Drömparken.

Där var han på plats under tisdagen för att tillsammans med representanter från Enköpings kommun, kollegor på Upplandsstiftelsen och Biotopia fira Enköpingsåns dag. Ett arrangemang som besöktes av ett stort antal Enköpingsbor nyfikna på att se vad det är som faktiskt lever i det grumliga vattnet.

– Det har varit ett hundratal barn här på förmiddagen redan. Jag har fått många roliga och intressanta frågor, säger Johan Persson.

Med hjälp av en ryssja lyckades arrangörerna fånga in några fiskar som höll på att leka vid dämmet. En av dagens verkliga höjdpunkter var när ryssjan med infångad fisk skulle vittjas. En tät ring av besökare samlades runt Johan Persson som kunde visa upp ett par abborrar och några mörtar. Fiskar som några nyfikna barn även fick prova att klappa innan de släpptes ut
i åns grumliga vatten igen.

Enköpingsåns dag arrangerades i år för nionde gången i ordningen efter ett uppehåll på två år på grund av pandemin.

Regionanställda ska tackas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin­. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.onsdag 25/5 9:39

BLÅLJUSRAPPORT: Krockade med container i Örsundsbro

Nyheter En man på fyrhjuling misstänks för ett flertal brott. Då polis försökte stoppa honom flydde han och krockade med en container. I övrigt i blåljusrapporten från måndagen: inbrott, drogbrott och stöld.tisdag 24/5 15:08