Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Marie Blad, meddelar att alla äldre på kommunens vård- och omsorgsboenden har tackat ja till vaccinet i Danderyd.

– Likaså är majoriteten av kommunens vård- och omsorgspersonal som vill vaccinera sig klara, några har dos två kvar. Allt har gått mycket bra, säger hon.

Rapport om antal vaccinerade

I den senaste veckorapporten från Folkhälsomyndigheten framgår det att totalt 1 263 personer har fått en dos vaccin i Danderyd.

Det motsvarar 5,1 procent av befolkningen, som är 18 år eller äldre, och ungefär i samma snitt som resterande kommuner i länet.

Antalet personer som har fått två doser är dock bara 444 personer. Det motsvarar 1,8 procent, vilket är den lägsta siffran i Stockholms län.

Det kan dock finnas en viss eftersläpning av siffrorna som rapporteras in, vilket Region Stockholm tidigare i januari har informerat om.

Nu börjar fas 2

Marie Blad berättar att Region Stockholm ansvarar för fördelningen av vaccindoser.

– Leverans av antal vaccindoser har varit en avgörande faktor för hur många som hittills har blivit vaccinerade. De första veckorna har vårdcentralerna fått mycket små leveranser av vaccin, men under kommande veckor ska volymerna öka såvida inga förändringar sker.

Hon meddelar även att man den här veckan går in i fas två för vaccineringen i Danderyd, då personer i riskgrupp och som är 65 år eller äldre (varav de äldsta vaccineras först) är på tur.

– Vaccinleveranserna som kommer från Region Stockholm avgör i vilket takt vårdcentralerna kan vaccinera, säger Marie Blad.