Det är vårdbolaget Prosalus som tecknat avtal med regionen om att öppna vaccinationscentraler i Vallentuna, Österåker och Vaxholm.

Prosalus är baserat i Norrtälje, där vaccinationsgraden vissa veckor varit högst i regionen, något kan ha bidragit till att de fick kontraktet.

Ett annat skäl kan vara att de var ensamma om att ha frysar som håller lägre än – 80 °C, vilket är en fördel när vissa av vaccinerna ska transporteras.

Nu pågår förhandlingar med Vallentuna kommun om vilken lokal vaccinationscentralen ska få, något som väntas bli klart mot slutet av veckan.

– Vi tittar på stora samlingshallar. Jag vågar inte säga något i förväg, säger Gustav Soler, specialistläkare och medgrundare till Prosalus.

– Men ett krav från oss är att lokalerna ska vara centrala och tillgängliga. Det måste vara goda kommunikationer och anpassat för funktionshindrade. Och de ska tåla tuffa tag. Det här sliter på fina lokaler. Gympasalar passar perfekt.

En kvalificerad gissning skulle därför kunna vara ishallen eller Vallentuna gymnasium.

Tillgången på vaccin väntas bli god framöver. Men att få tag på de 50 personer som behövs för att ratta en vaccinationscentral som ska vara öppen mellan 9 och 20 veckans alla dagar är den största utmaningen.

I förrgår, måndag, gick Gustav Soler ut med en efterlysning på Facebook där han sökte sjuksköterskor och läkare som kan sköta vaccinationerna samt värdar som kan ta emot patienterna.

– Vi har fått många svar. Men mig veterligen finns inga arbetslösa sjuksköterskor. Det enklare att hitta värdar och värdinnor även om det inte är okomplicerat heller.

Värdarnas uppgift är att ta emot patienter och navigera genom regionens ibland svårforcerade digitala system.

– Det ska vara personer som i högt tempo kan ha tålamod både med maskiner och människor, säger Gustav Soler.

Men när Prosalus sökte lokal till en vaccinationscentral i Täby gick de bet.

– Vi hade möjlighet att öppna en i Täby men fick inget positivt gensvar från kommunen gällande lokaler. De ville inte av- eller omboka idrottsklubbar från stora lokaler. De ansågs att det räckte med kommunhuset.

Vaccinationscentralen i Vallentuna väntas vara öppen åtminstone fram till augusti.