På fredag ska samtliga brukare på vård- och omsorgboenden i Haninge ha fått sin första dos vaccin mot covid-19. Foto: Mostphotos

Vaccinationen igång på boenden i Haninge

Den här veckan ska samtliga på äldreboendena i Haninge ha fått sin första dos vaccin mot covid-19. Och till helgen drar vaccinationen av vård- och omsorgspersonalen i gång.

  • Publicerad 14:43, 13 jan 2021

Nu har vaccinationen mot covid-19 kommit en bit på väg i Haninge. På fredag beräknas samtliga boende på de särskilda boendena i Haninge, både kommunala och privata, som vill vaccinera sig ha fått sin första dos av två.

Vaccineringen började på Vallagården vecka ett och därefter har de andra följt efter. Den andra dosen ska ges om tre veckor.

På söndag och tisdag är det sedan vård- och omsorgspersonal i Haninge som har möjlighet att vaccinera sig.

– Vi ligger bra till och det har hittills gått väldigt smidigt. De flesta brukarna har varit positiva till att vaccinera sig. Även för vård- och omsorgspersonalen har vi fått indikationer på att intresset är högt. Där ser det ut om att det är fullt första omgången, säger Håkan Filipsson, pressansvarig på Haninge kommun.

Även personer med hemtjänst och annan vuxen som bor med någon som har hemtjänst, vaccineras nu.

Nästa grupper i mars

Det är Region Stockholm som ansvarar för vaccinationen, men kommunen är behjälplig vid de särskilda boendena. Vaccineringen av personalen sköts av Vaccindirekt.

Under en pressträff på onsdagen meddelade Sveriges kommuner och regioner, SKR, att regionerna bedömer att man kan börja vaccinera de över 70 år och de som har insatser mot LSS i början av februari

Även annan vårdpersonal kommer då att börja vaccineras.