När Region Stockholm startade vaccinationen i fas 1 mot covid-19 prioriterades vaccin till hemsjukvården och hemtjänsten i ett antal kommuner och stadsdelar i socioekonomiskt svaga områden. Nu visar statistik att en hög andel i dessa områden har vaccinerats.

– För att minska dödligheten i covid-19 har vi valt att prioritera vaccin till områden där det finns störst risk för allvarlig sjukdom. Det är glädjande att många i de här områdena valt att vaccinera sig. Det minskar risken för allvarlig sjukdom, sjukhusvård och ytterst dödlighet, sade tidigare Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Exempelvis har 85,5 procent av 80-plussarna vaccinerats i Salem, 73,5 procent i Spånga-Tensta, och 61,3 procent i Botkyrka.

Astras vaccin på paus

I Sollentuna är andelen vaccinerade betydligt lägre, 33 procent. Det är klart under snittet i länet, men man är i gott sällskap av andra norrkommuner så som Upplands-Väsby, Danderyd, Solna, Järfälla och Vallentuna som alla har vaccinerat mellan 29 och 33 procent av sina 80-plussare.

https://www.mitti.se/nyheter/vardcentraler-utan-vaccin-nar-brevet-antligen-kom/repuco!TvqL9vx9sax5YVlZ1Ex2Vw/

På länets äldreboenden har 90,3 procent fått den första dosen, 84,3 procent den andra. Bland kommunal vård- och omsorgspersonal har 67 procent fått den första dosen, och 46 procent den andra.

Nu pågår vaccination av personer med hemtjänst eller hemsjukvård. Samtidigt har fas 2 påbörjats med vaccinationer av 80-plussare, även om det går trögt och de fördröjs av att Astra Zenecas vaccin har satts på paus i Sverige.

https://www.mitti.se/nyheter/astra-zenecas-vaccin-pausas-aldre-far-vanta-annu-langre/repucp!7D0ndinmjnVCFAGF2Zw2g/