Medan snön vräkte ner i måndags gick tågvärdar runt i pendeltågsvagnarna med skyfflar, skrapade bort snö vid dörrarna, pratade med passagerarna och såg till att tågen kunde köra vidare.

– Snöovädret ställde det på sin spets. Utan tågvärdarna hade förseningarna blivit mycket större och även stressen för lokförarna, säger Monika Roll på Sekos fackklubb för lokförarna inom MTR.

Omedelbart stopp

Vid måndagens sammanträde i Trafiknämnden, krävde Vänsterpartiet i Region Stockholm ett omedelbart stopp för den avveckling av tågvärdarna som sattes igång av den tidigare M-ledda majoriteten. Dörrarna ska övervakas med kameror, enligt den nya modellen.

– När det uppstår störningar är tågvärdarna precis vad som som efterfrågas av resenärerna. Kamerorna blev snabbt översnöade och oanvändbara. Det kan hända fler gånger i vinter, säger Anna Sehlin (V) i Trafiknämnden.

https://www.mitti.se/nyheter/11-800-namnunderskrifter-lamnades-till-nya-styret-i-protest/repvko!ss1brS2Nydk4cjQz9Z0sg/

Upp till 30 procent av pendeltågen kommer att köras utan tågvärdar från den 5 december, enligt MTR. Samtidigt har den nya mittenkoalitionen – S, MP och C – lovat att pausa avvecklingen och utreda riskerna för säkerheten och tillgängligheten.

V: "Inga tågvärdar kvar"

Men inga formella beslut om detta kan tas förrän i slutet av januari, eftersom den politiska majoriteten i nämnden skiftas först vid årsskiftet. Det blir för sent enligt Vänsterpartiet.

– Vi är rädda för att det inte finns några tågvärdar kvar att utreda då. Mittenkoalitionen måste redan nu skicka en tydlig signal och avsätta pengar till pausen i budgeten, säger Anna Sehlin (V).

Varken S, MP eller C röstade för V-förslaget i nämnden. Anton Fendert (MP), trafikregionråd, menar att löftet om en paus ändå kommer att hållas:

– Vi är överens med Vänsterpartiet om att avvecklingen ska pausas, vi ser att utredningen behöver göras skyndsamt och det står i vår budget att så kommer ske, säger han.

M: "Ett dyrt idiotstopp"

Moderaterna i Regionen är kritiska till den planerade pausningen:

– Enbart det nu aviserade idiotstoppet riskerar kosta mångmiljonbelopp för resenärer och skattebetalare med start nästa år. Det är pengar som förvaltningen så sent som igår gjort tydligt för vänsterstyret inte finns i någon budget, utan nu riskerar innebära dyra nedskärningar i tryggheten och trafiken, kommenterar Kristoffer Tamsons (M), tidigare trafikregionråd.

https://www.mitti.se/nyheter/mtr-fortsatter-avveckla-tagvardarna/repvkk!k3IDs3Erueamqi27@tbV@g/