PROTESTERAR. Oppositionsrådet Anna Sehlin (V) anser att den blågröna majoriteten försvårar för medborgarna att få insyn i de beslut som fattas. Foto: Vänsterpartiet / Region Stockholm

V lämnade regionstyrelsens möte i protest

När regionstyrelsen skulle fatta beslut om årsredovisningen för 2020 fick Vänsterpartiet nog. De anklagar majoriteten för att mörka viktiga beslut och lämnade mötet.

  • Publicerad 13:35, 13 apr 2021

Vänsterpartiet lämnade på tisdagen regionstyrelsens möte i protest mot hur Region Stockholms årsredovisning för 2020 utformats.

– Majoriteten gömmer undan motioner och ärenden i årsredovisningen för att slippa debatt, säger Anna Sehlin (V) oppositionsregionråd.

Årsredovisningar redogör i vanliga fall för verksamheten under året som gått, och det ekonomiska läget.

Motioner snabbspolas

Men i år har den blågröna majoriteten valt att infoga 35 motioner i redovisningen, samt ett antal andra ärenden, till exempel den granskning av NKS-projektet som gjorts av Stockholms universitet.

Det innebär att motioner och ärenden inte utreds i samma omfattning som om de hanteras var för sig, något som försvårar insyn, menar Anna Sehlin.

– Det blir svårt både för invånare, medier och opposition att följa beslutsprocessen, säger hon.

En markering

Normalt sett skulle ett uttåg vara lite dramatiskt med skrapande stolar och en dörr som slår igen. Nu hålls mötena digitalt och de två V-ledamöterna lämnade med ett klick.

– Vi begärde återremiss, men det avslogs. Då sa jag att vi väljer att lämna mötet i protest och så avslutade vi. Vi anser att majoriteten har gått för långt och det här är en markering från oss.

Socialdemokraterna sade också nej till att fatta beslut om årsredovisningen vid mötet, men röstades ner.

Hinns inte med

Regionstyrelsens ordförande Irene Svenonius (M) tycker att Vänsterpartiet "tagit i från tårna":

­ Och det samtidigt som vi är i toppen av pandemins tredje våg och våra tjänstemän arbetar i princip dygnet runt, säger hon.

Just belastningen på tjänstemännen är enligt henne anledningen till att man bakat in motioner i årsredovisningen, i stället för att tjänstemännen utreder dem.

– Vi är skyldiga att behandla motionerna inom ett år, och det hinns helt enkelt inte med annars.

Hon framhåller också att det blir möjligt att debattera när årsredovisningen fastställs i fullmäktige senare i vår.