Cirka 40 av barn har inte fått förstahandsvalet Runbyskolan.

– När det är fler sökande än antal platser använder kommunen den relativa närhetsprincipen för att göra ett urval.

För att få fram avståndet mellan folkbokföringsadressen och skolan använder kommunen Trafikverkets nationella vägdatabas. Mätningen sker utifrån de gång- och cykelvägar som är registrerade i databasen när mätningen genomförs.

Det kan innebära att det finns andra vägar mellan folkbokföringsadressen och skolan, men som inte är registrerade i den nationella vägdatabasen. Det gör att möjliga vägar som vid mättillfället inte är registrerade som gång- och cykelväg i den nationella vägdatabasen inte är en del i mätningen

– Vi kommer att stå fast vid de mätningar som är genomförda mellan folkbokföringsadressen och skolan utifrån den nationella vägdatabasen. Men vi har stor förståelse för vårdnadshavarnas frustration över att de inte fått skolplacering där de önskat för sitt barn.

Ansök om skolbyte

Hon hänvisar dem till e-tjänsten "byte av skola" för att så snabbt som möjligt visa att de är intresserade av en annan kommunal skola.

– Utifrån detta kommer de eventuellt lediga platser som uppkommer att fyllas på.

Fram till nu har fyra förskoleklasser funnits på Runbyskolan, något som i höst minskas till tre. Även detta har föräldrarna reagerat på.

Men enligt Astrid Täfvander har det tidigare år funnits möjlighet att ta emot fler sökande elever till skolan utifrån skolans totala maxkapacitet.

– Det utrymmet finns inte i år, säger Astrid Täfvander.

Det beror enligt henne på att skolans lokaler har uppnått maxkapaciteten.

– Antalet platser beräknas utifrån hur många elever som det pedagogiskt och organisatoriskt går att ta emot på skolan. Runbyskolan har i år möjlighet att ta emot 84 barn.