I höst drar en ny omgång av kommunens ledarskapsutbildning idrottsakademin igång. Utbildningen riktar sig till unga som vill bli bättre ledare och förebilder inom sin idrottsförening. Alla i åldersgruppen 14-18 år får söka och ingen tidigare erfarenhet av ledarskap krävs. Den som inte i dagsläget är knuten till någon förening kan få hjälp av Akademin att hitta en lämplig idrott och förening.

Utbildningen arrangeras av kommunen i samarbete med Riksidrottsförbundets lokala utbildningsorganisation. 

Så föddes akademin

Marie-Louise Ståby är projektledare för akademin.

– Jag har sysslat med ungt ledarskap inom Bro IK tidigare. Sen presenterade jag en idé för kommunen där man skulle kunna skala upp det här och inkludera alla idrottsföreningar i Upplands-Bro, berättar hon.

Kommunen nappade på idéen och i fjol genomfördes premiäromgången.

Föreningar i fjol

Enligt Marie-Louise Ståby är satsningen unik och finns inte någon annanstans.

– Nio olika idrottsföreningar var med förra året, av dessa var det fyra fotbollsföreningar. Även tennis, bordtennis, handboll, karate och basket fanns representerade.

Från början var det tjugofem unga som deltog. Sjutton ungdomar gick klart hela utbildningen och tilldelades diplom.

Hur många ungdomar var inte från någon idrottsförening?

– Åtta av de som gick ut i fjol var helt nya ledare som vi sedan slussade vidare, säger Marie-Louise Ståby och låter stolt. Hon återkommer till att detta också är en viktig aspekt av utbildningen, att ge unga med rätt motivation och intresse möjligheten, även om man inte har koppling till en förening från början.

Vilka hoppas du söker i år?

– Jag skulle vilja nå en blandning av ungdomar i kommunen. Både de som vill testa på och få bra erfarenheter, men också de som är ledare i dag och vill ta med sig bra kunskap tillbaka sina föreningar.

Varför är detta viktigt?

– Jag tror att det är jätteviktigt att lyfta ungdomars delaktighet i samhället. vi behöver förebilder för barn och ungdomar i Upplands-Bro och där är och kan föreningslivet vara en viktig del.