Lördagen den 16 september håller arkeologen Mattias Pettersson en vandring i vad som beskrivs som områdets "unika spår av bebyggelse från brons- och järnåldern".
Stora delar av Tyresö låg under vatten på stenåldern och det gick då att paddla in från havet till det som är Albysjön i dag, skriver kommunen på sin hemsida. På bronsåldern levde människor kring sjön. Kvar finns flera rösen.
– Man måste ha lite speciella glasögon på sig för att se spåren från brons- och järnåldern. Om man inte vet vad man letar efter så ser det ut som skog, backar och krön, säger Göran Sundgren, ordförande i Tyresö hembygdsförening som arrangerar vandringen tillsammans med Tyresö kommun.
Hur spännande är Alby ur ett brons- och järnåldersperspektiv?
– Det är väldigt spännande om man vet man ska titta efter.
Flera gravar från järnåldern
Spåren från järnåldern är tydligare. Från den tiden finns många gravar i området. De som tränar på utegymmet gör det nära ett gravfält. I backen bakom grillplatsen finns fler gravar liksom nära den stora parkeringen.
– Det fanns gårdar i till exempel Alby och Uddby på yngre järnåldern. Man begravde sina nära och kära nära där man bodde så man hade dem intill sig, säger Göran Sundgren.
En klangsten med skålgropar
Mattias Pettersson kommer också att berätta om klangstenen med skålgropar som finns vid discgolfbanan.
– Slår man på stenen så låter den, säger Göran Sundgren.