En som märkt av en stor ökning av antalet som intresserar sig för hemberedskap, eller prepping, är Fredrik Qvarnström. Han driver Överlevnadsbutiken, en webbshop och fysisk butik på Ekerö.

– Vi har märkt av en stor ökning i försäljning av våra produkter. Det är oroliga tider som gör att fler intresserar sig i prepping, säger Fredrik Qvarnström.

Någon statistik på hur många som faktiskt sysslar med prepping finns inte, men enligt Fredrik ökade intresset i samma veva som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kom ut med broschyren ''Om krisen eller kriget kommer'', 2018. En broschyr som handlar om just och förberedelser krisberedskap.

Bunkrar upp

Enligt Fredrik Qvarnström är prepping något som tidigare sågs på med kritiska ögon. Det var något konstigt. En bild han inte delar.

– Det är inget konstigt alls med att vara lite förberedd. Det är mer konstigt att inte vara förberedd alls om något skulle hända.

Han likställer prepping med hur livet i sommarstugor och husvagnar levs, något som inte alls är olikt prepperns förberedelser.

– Där finns inte alltid elspis, rinnande vatten eller elektriska värmekällor, då går det utmärkt att leva så.

Fredrik anser att tre saker är grundläggande och nödvändiga att ha hemma.

– Det finns filterflaskor som gör det möjligt att rena sjövatten. Frystorkad mat håller i många år så och en vevradio är alltid bra att ha också. Detta är tre bra saker att börja med. Frystorkad mat behöver inte bytas ofta heller, det brukar hålla i minst 25 år.

Uppsving under pandemin

Men det har inte alltid gått bra för Överlevnadsbutiken. Under pandemin såg Fredrik ett uppsving i försäljning och ett ökat intresse, något som skulle gå ner igen innan kriget i Ukraina bröt ut.

– Våren innan kriget i Ukraina var det tufft. Jag övervägde faktiskt att lägga ned verksamheten. Men sedan vände det och nu är intresset större än någonsin.

MSB rekommenderar att man har tagit beredskap för en vecka. Om det skulle ske en eventuell kris så bör man ha en plan för hur mat, vatten, kommunikation och värme är tänkt att ordnas med i sin bostad, en prioritering Fredrik Qvarnström delar.

Utöver detta bör också den individuella krislådan, som är vanligt förekommande hos preppern, anpassas efter ens egna behov.