Bästa Svängen Hökarängen-gänget, Stig-Helmer och de andra mupparna i filmen Sällskapsresan II - Snowroller från 1985 styrde kosan mot Alperna i Schweiz för både skidåkning och after ski. Backmässigt har Stockholm – så länge man inte drar i gång med ett vansinnigt bygge av Dubai-mått – svårt att mäta sig med de kända skidorterna. Strömmen av skidåkare som reser bort från Stockholm lär fortsätta.

Kroggästen: "Vart chockade"

Förutsättningarna för att få till ett after ski-häng är dock bättre. Kanske visade ett gäng snowboard-åkare i Hammarbybacken vägen när de förra veckan styrde kosan mot Malmgrenska krogen i Hammarbyhöjden. Utanför restaurangen radades brädorna upp i snövallen. Det var en så ovanlig syn att en av restaurangens gäster drog till med "vart chockade vi gäster med" i Facebookgruppen Härliga Hammarbyhöjden.

– De bara dök upp och hade åkt i Hammarbybacken. Någon av dem kände tydligen till krogen, säger Hans Säfström som blev vittne till händelsen med stort H.

"Taskig tajming"

Redan 1985 påtalade den tystlåtne "Hedlund" i Sällskapsresan med "taskig tajming" under en dejt att "

Det har blivit dyrt här i Schweiz". Hans ord om alplandet är kanske än mer sanna i dag med en krona som fallit mer än 50 procent mot den schweiziska franc sedan 2007. Enligt jämförelsesajter är kostnaderna för en turist långt över de svenska.

Tajmingen för att åka till Alperna har alltså varit bättre. Den som inte vill att skidåkning ska kosta skjortan, eller möjligtvis skidjackan, gör därför bäst i att hålla både skidåkning och after ski i Hammarbyhöjden eller möjligtvis Hammarby sjöstad. Med tanke på kronan får vi väl se om after ski-tilltaget i Hammarbyhöjden upprepas.

– Ägarna på Malmgrenska hade heller inte sett det här förr, berättar Hans Säfström.