FÖRSLAGSDUO. Camilla Skorup och Kerstin Skeppstedt vill att staden gör kulturhus vid Smedsuddsbadet. Foto: Per Brandt

Upprop för kulturhus vid Smedsuddsbadet

En namninsamling och ett kulturevent i vår. Nu hoppas initiativtagarna till ett kulturhus vid Smedsuddsbadet på stöd för att förverkliga sin dröm.

  • Publicerad 11:30, 10 nov 2020

Kerstin Skeppstedt och Camilla Skorup har sedan tidigare skickat in ett medborgarförslag om att göra det öde annexet vid Smedsuddsbadet till ett kulturhus. Något svar har de inte fått från stadsdelen än så länge, men duon sitter inte stilla i båten och väntar. Tvärt om. Nu har de startat en namninsamling för att samla ytterligare stöd inför en ansökan om bidrag från kulturförvaltningen.

Konstnärsduo vill göra ödehuset vid Smedsuddsbadet till ett kreativt centrum

– Vi har fått jättemycket respons, och många trevliga kommentarer. Det är väldigt kul, säger Camilla Skorup.

Får de pengar från staden ska dessa användas till att fortsätta jobba med projektet. De planerar bland annat ett kulturevent i vår, som ett smakprov på vad ett kulturhus skulle kunna erbjuda. Eventet ”Provsmaka Kulturannexet Kungsholmen på Courtyard Mariott” ska hållas på hotellet den 10-24 april nästa år enligt planen.

– Det kommer vara utställningar, workshops, öppna samtal, musik, happenings, idrott, friskvård, poesi och dans, säger Camilla Skorup.

De har även knutit företaget Foodloopz till sig, som ”återvinner” matavfall till projektet, och som planerar för odlingar runt huset. Tanken är att kafét eller restaurangen i huset ska vara en ”kretsloppsrestaurang” och enligt Skorup har de flera ”superintressanta” namn på gång. De ska även uppvakta ansvariga politiker kring planerna.

– Vi känns som att vi är på banan och vi jobbar på som sjutton. Men allt hänger ju på om vi får pengar från kulturförvaltningen eller inte. Annars går det inte. Kanske kan man senare i framtiden även göra crowdfunding, eller få sponsorer, säger Camilla Skorup.

Förslaget om kulturhus

Medborgarförslaget innebär att huset byggs om invändigt. Konsthall, bokningsbara rum för föreningar, ateljéer och verkstäder och restaurang eller kafé är några av planerna för huset enligt konstnärsduon.

Nu har de startat en namninsamling till stöd för projektet, ”Vi stöder projektet KulturAnnexet Kungsholmen", där man kan maila kulturannexet.kungsholmen@gmail.com