Att tvätta bilen hemma gör att tungmetaller och olja rinner ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i vattendrag.

För att motverka hemmatvätt har organisationen Sveriges Servicestationer startat projektet Hållbar biltvätt. Och nu har Årets biltvättarkommun utsetts. Bäst blev Ulricehamns kommun, men Upplands Väsby knep för första gången en topp 10-plats bland Sveriges kommuner sedan tävlingen instiftades 2018.

Upplands Väsby har inte förbud mot biltvätt på gatan, men hamnar högt i tävlingen tack vare att man har spridit rekommendationen att tvätta bilen på en tvättanläggning via kampanjer i sociala medier och information vid biltvättsanläggningarna.

Reservvattentäkt i Väsby

– Det känns jätteroligt att vi är med på topplistan i år. För oss är biltvättsfrågan väldigt viktig att driva, speciellt eftersom vi har en reservvattentäkt i kommunen. För att skydda vårt dricksvatten och vår natur så rekommenderar vi alla att tvätta bilen på en godkänd anläggning, säger Emma Johansson, miljöinspektör på Upplands Väsby kommun.

Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt, vill få ner hemmatvättandet av bilar ytterligare.

– I dag finns ingen lagstiftning som reglerar hemmatvättandet. I stället ligger ansvaret hos kommunerna. Vår undersökning visar dock att många kommuner inte har tillräckligt med resurser för att driva frågan, vilket såklart är problematiskt om vi ska kunna få ner fultvättandet, säger Robert Dimmlich.