Till följd av medierapporteringen kring situationen vid företaget Kronfågels slakteri i Katrineholm väljer Upplands-Bro kommun att stoppa alla inköp från företaget tillsvidare. Foto: Pressbild Kronfågel / Åsa Sommarström

Upplands-Bro stoppar inköp från Kronfågel

Efter tidningen Aftonbladets avslöjanden om oegentligheter vid Kronfågels slakteri i Katrineholm så väljer Upplands-Bro kommun att stoppa alla inköp av företagets produkter tills vidare.

  • Publicerad 10:36, 1 jun 2021

Tidningen har i sitt tv-program "200 sekunder" kunnat avslöja oegentligheter vid företaget Kronfågels slakteri i Valla, Katrineholms kommun.

Slakterier är enligt lagen alltid skyldiga att tillse så djuret har dött innan man fortsätter i processen som har sin gång vid ett slakteri så som Kronfågels. Aftonbladets granskning kan visa att man brustit inom detta område under en längre tid. På Slakteriet i Valla visar det sig att kycklingar skållats levande i flera fall. I rapporter från Livsmedelsverket från februari noteras att "ostuckna kycklingar", vilket innebär att de ej avlivats, upptäckts dagligdags vid anläggningen.

Upplands-Bro stoppar inköp

Den 31 maj meddelade Upplands-Bro kommun att man väljer att agera med anledning av uppgifterna som framkommit. Kommunen stoppar inköp från Kronfågel. Upplands-Bro har inget avtal direkt med företaget men de kommunala verksamheterna har möjlighet att via den centralt upphandlade leverantören Martin Servera köpa Kronfågels varor.

Kronfågels slakteri i Valla, Katrineholms kommun. Foto: Kronfågel / Pressbild

Kommunala verksamheter kan köpa annan kyckling

Upplands-Bro ger nu direktiv till Martin Servera att ta bort Kronfågels produkter som anbudsvara. Samtidigt tydliggör kommunen att det är möjligt för verksamheter i Upplands-Bro att även fortsatt köpa in kyckling då Martin Servera samarbetar med flera andra leverantörer inom området.

– För oss är det viktigt att maten i våra skolor, förskolor och äldreboenden håller hög kvalitet och är producerad i enlighet med de djurskyddskrav som ställs. Därför väljer vi nu att stoppa inköp av Kronfågels produkter tills vidare, säger Ida Texell, kommundirektör.

Striden om gräddhyllan i Kungsängen

Bygget av Svartviks Strand kommer allt närmare. Planerna för ett nytt bostadsområde vid Svartviken i Kungsängen har varit en långdragen process av överklaganden i olika instanser. Mark- och miljööverdomstolen river nu upp tidigare instans beslut...måndag 14/6 14:32

Antalet covidfall fortsätter minska i Upplands-Bro

Drygt 10 000 Upplands-Brobor har fått första sprutan. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro fortsätter minska. Siffrorna kan dock ha påverkats av ett intrångsförsök i Folkhälsomyndighetens databas.fredag 11/6 15:38