Tidningen har i sitt tv-program "200 sekunder" kunnat avslöja oegentligheter vid företaget Kronfågels slakteri i Valla, Katrineholms kommun.

Slakterier är enligt lagen alltid skyldiga att tillse så djuret har dött innan man fortsätter i processen som har sin gång vid ett slakteri så som Kronfågels. Aftonbladets granskning kan visa att man brustit inom detta område under en längre tid. På Slakteriet i Valla visar det sig att kycklingar skållats levande i flera fall. I rapporter från Livsmedelsverket från februari noteras att "ostuckna kycklingar", vilket innebär att de ej avlivats, upptäckts dagligdags vid anläggningen.

Upplands-Bro stoppar inköp

Den 31 maj meddelade Upplands-Bro kommun att man väljer att agera med anledning av uppgifterna som framkommit. Kommunen stoppar inköp från Kronfågel. Upplands-Bro har inget avtal direkt med företaget men de kommunala verksamheterna har möjlighet att via den centralt upphandlade leverantören Martin Servera köpa Kronfågels varor.

Kommunala verksamheter kan köpa annan kyckling

Upplands-Bro ger nu direktiv till Martin Servera att ta bort Kronfågels produkter som anbudsvara. Samtidigt tydliggör kommunen att det är möjligt för verksamheter i Upplands-Bro att även fortsatt köpa in kyckling då Martin Servera samarbetar med flera andra leverantörer inom området.

– För oss är det viktigt att maten i våra skolor, förskolor och äldreboenden håller hög kvalitet och är producerad i enlighet med de djurskyddskrav som ställs. Därför väljer vi nu att stoppa inköp av Kronfågels produkter tills vidare, säger Ida Texell, kommundirektör.