– Vi inför en stark avrådan genom ett besöksstopp på våra vård- och omsorgsboenden. Orsaken är att skydda gruppen av sköra äldre som bor på där, säger Helena Åhman, socialchef.

Enligt Helena Åhman så har de flesta hörsammat den vädjan kommunen gick ut med tidigare i november gällande att inte besöka äldreomsorgen.

– Men samhället i stort har dock en så stor smittspridning, vilket gör att vi känner oss nödgade att vidta även den här åtgärden för att skydda våra äldre ytterligare.

Politiskt fattat beslut

Om det blir aktuellt med en förlängning av beslutet som äldre- och omsorgsnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) tagit är det svårt att sia om.

– Får vi inte en lättnad i det allmänna smittläget i samhället så ser vi absolut att vi kan behöva förlänga. Men jag hoppas att vi ska kunna släppa på det när det blir bättre, vi kommer inte behålla det här mer än nödvändigt.

https://www.mitti.se/nyheter/upplands-bro-vadjar-besok-inte-aldreomsorgen/reptkf!IIBowRl6NjDLqyFbPJiu8Q/

Olagligt med enskilda beslut om besöksstopp

I samband med att det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden hävdes så gick både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ut och sa att det är olagligt för kommuner, regioner och myndigheter att ta enskilda beslut om besöksstopp.

Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad uppgav för DN vid tidpunkten att detta bara är ett beslut som kan fattas av regeringen.

”Vi menar att säkerheten måste gå först”

Då Mitt i frågar Helena Åhman om detta säger hon att det är något som funnits med i dialogen kring beslutet och konstaterar:

– Men vi menar att säkerheten måste gå först.

– Jag förstår att det här är ledsamt och svårt både för de som bor på våra boenden och deras närstående att vi nu inför detta, men jag kan bara vädja att man följer beslutet.

Har ni konstaterade fall inom era boenden i nuläget?

– Vi har konstaterade fall. Men läget är under kontroll. Läget med skyddsutrustning är mycket bättre än i våras, säger Helena Åhman.