Upplands-Bro kommun avråder från besök inom äldreomsorgen med anledningen av den ökade smittspridningen av covidvarianten omikron.

Det var under torsdagen som ett ordförandebeslut fattades av Tina Teljstedt (KD).

– Nu är det en stor smittspridning i samhället och vi måste skydda så många som möjligt från att bli sjuka, detta är särskilt viktigt när det gäller våra äldre som riskerar att drabbas hårt om de smittas, säger Tina Teljstedt (KD), ordförande för äldre- och omsorgsnämnden, i en kommentar.

https://www.mitti.se/nyheter/flest-antal-nya-coronafall-nagonsin/repvam!JPcQJWvUJQx7rAt@aUijA/

Dels tar man det här beslutet med hänvisning till de nya skärpta smittskyddsåtgärderna i samhället. Samt till följd av den kraftiga ökningen av konstaterade fall som vi just nu ser både i kommunen, regionen och i övriga landet.

Upplands-Bro skriver på sin hemsida: ”Beslutet om avrådan gäller på samtliga särskilda boenden för äldre, både i kommunal samt privat regi. I det fall känd smitta (covid-19) finns i någon verksamhet avråds starkt från besök i den drabbade verksamheten fram till att verksamheten åter är smittfri”.

https://www.mitti.se/nyheter/detta-galler-for-att-fa-sprutan-pa-hemmaplan/repvaj!uAZ9xVHIa830ZDBAS8HEg/

Det här beslutet gäller från den 13 januari till den 11 februari.

– Det är viktigt att poängtera att en avrådan är en stark rekommendation att undvika icke nödvändiga besök. En avrådan är inget förbud. De som väljer att besöka våra boenden uppmanas att ta stort eget ansvar och följa de rutiner som finns för besök, bland annat ska man vara helt symptomfri, hålla avstånd och värna hygien, säger Helena Åman, socialchef.

Under nämnda period uppmanas verksamheterna att underlätta besök utomhus eller genom digitala lösningar. Kommunen skriver även: "Vid särskilda skäl, till exempel vid vård i livets slutskede kommer besök alltid att medges".