Det var i början av förra året som en kvinna i Stockholm avled och testamenterade 15 procent av sina tillgångar till Norra begravningsplatsen i Solna. Totalt rör det sig om 1 065 000 kronor.

En dag efter det att hennes testamente blev känt dök ytterligare ett oväntat arv upp från en svenskamerikan i Kalifornien till Skogskyrkogården. Hur stor summa som väntas i det fallet är ännu inte känt.

– Vi har inte haft några gåvor alls på hela på 2000-talet. Sen kom det två stycken nästan på samma gång. Det hela är väldigt udda, säger Göran Höglund på förvaltningen.

https://www.mitti.se/nyheter/senaste-sabotaget-mot-gravplatsen-hade-inte-skett/repubh!gPA9T7fYtzmndDHopVjJ4Q/

Kvinnan från Stockholm skrev att hon tyckte att kyrkogården var en fin och vacker plats men angav inte hur miljonarvet skulle användas.

Två gravar nämns i testamentet som ska vara upplåtna för all framtid. Den ena har dessutom redan all skötsel betald. Blommor och skötsel till den andra graven för all framtid uppskattas till 40 000 kronor. I övrigt ses arvet som en gåva till kyrkogården.

Följer kvinnans önskan

För att få ta emot en så stor gåva krävs beslut från Stockholms kommunfullmäktige. Det inväntar nu kyrkogårdsförvaltningen. Hur pengarna sen ska användas är inte klart.

Kvinnan hade inte någon kontakt med någon på kyrkogården under sin livstid, enligt Göran Höglund.

–  Vi vet inte så mycket om henne. Hon ska inte haft nära anhöriga. Vi har diskuterat hur vi skulle göra med pengarna men har landat i att det här var hennes önskan och då får vi försöka följa den.

Är det tacksamt att få en sån här gåva?

–  Ja, det är ju roligt att någon tycker att detta är en så vacker plats att någon vill ge oss en miljon men det är ingen utveckling vi önskar att folk skänker oss pengar. Vi har ju en begravningsavgift, säger Göran Höglund.

https://www.mitti.se/nyheter/nytt-sabotage-300-gravstenar-valta/reptlo!57hn2pdlDmaP4Y6X5GMnQ/