Det var en höstkväll förra året som polisen la märke till en a-traktor som kom körande i hög fart på en större väg i Vallentuna. Patrullen följde efter och bilen tvärnitade.

När de lyfte på motorhuven och kollade växellådan såg de att den var manipulerad. En a-traktor ska inte kunna köra fortare än 30 kilometer i timmen. De begränsningarna hade tagits bort och nu var fordonet en vanlig personbil. När bilen senare testkördes gick den enligt förundersökningsprotokollet att få upp den i 94 kilometer i timmen.

Föraren, som var omyndig, hade inget körkort för bil utan bara för a-traktor.

Under rättegången sa han att den gamla växellådan blivit sliten och att han därför bytt ut den samma dag. Växlarna var inte igensvetsade, men det hade han tänkt ordna hos sin pappa. Därmed skulle fordonet åter klassas som a-traktor. Tonåringen sade också han förstod att han skulle kunna "åka på" olovlig körning eftersom växellådan var ombyggd.

I handsfacket fanns en kniv och en teleskopbatong. A-traktorföraren förklarade det med att han hittat batongen på en skolgård, tagit hand om den för att inga barn skulle skadas och tänkt ge den till sin mamma senare. Att det är förbjudet att ha batong visste han inte. Kniven sa han sig inte ha sett tidigare. Han trodde att någon annan kunde ha lagt dit den eftersom han skjutsar många personer.

Tingsrätten konstaterar att han ändå varit medveten om att han haft batongen i sin bil på allmän plats, vilket är ett brott mot knivlagen.

A-traktorföraren döms nu för olovlig körning och två fall av brott mot knivlagen. Eftersom han var omyndig och inte straffad sedan tidigare döms han till 20 timmars ungdomstjänst.