Unga. Alexandra, Torsten och Daniel är några av de yngre kandidaterna som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Danderyd. Foto: Stefan Källstigen

Ungdomarna vill vara med och styra kyrkan

Den 19 september är det kyrkoval i Sverige. I Danderyd träffar vi tre kandidater från två olika nomineringsgrupper som tror på mer engagemang för unga, och lokala församlingar som inte toppstyrs av riksdagspartierna.

  • Publicerad 09:00, 4 sep 2021

Det är viktigt att bevara traditionerna som finns.

Visste du att Svenska kyrkan precis som Sveriges riksdag har ett val vart fjärde år? Då röstar kyrkans medlemmar om vilka de vill ska sitta med i kyrkans högsta beslutande organ.

Knappt tre veckor innan valet träffar vi tre unga kandidater. Enebybergsbon Torsten Greber, 22, och Norabon Alexandra Holmberg, 23, från Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan, POSK. Samt Djursholmsbon Daniel Chun, 25, från Borgerligt alternativ.

De är taggade, berättar de.

– Det känns kul och spännande, säger Daniel Chun.

Engagerade i många år

Alla tre berättar om sin koppling till kyrkan. Från att ha varit på gudstjänster sedan barnsben, till konfirmationsläger och föreningslivet.

En viktig fråga är att jobba för en kyrka som fler vill besöka. I synnerhet ungdomar, berättar de.

– Alla som vill ska kunna vara med i gemenskapen. Vi behöver mer ungdomar, men vi får inte glömma de andra, säger Daniel Chun.

De berättar om känslan av tillhörighet till kyrkan, och vilken betydelse den kan ha. Alexandra Holmberg och Torsten Greber har båda jobbat som konfirmandledare. De vill se en kyrka som satsar på aktiviteter.

– Många konfirmerar sig, men sen försvinner de. Kyrkan måste vara en plattform där unga kan träffas och känna att de vill stanna och kan påverka, säger Torsten Greber.

Enligt honom är det en av de viktigaste frågorna.

– Om vi ska ha en levande kyrka i framtiden så är det väldigt viktigt att få unga att stanna.

Greber. Torsten Greber, 22, från Enebyberg. Läser statsvetenskap med inriktning på krishantering och säkerhet. Även engagerad i Svenska kyrkans unga i Danderyd. Foto: Stefan Källstigen

Holmberg. Alexandra Holmberg, 23, uppvuxen i Enebyberg men bor i Nora. Studerar kriminologi och ställer upp i kyrkovalet för andra gången. Foto: Stefan Källstigen

Chun. Daniel Chun, 25, från Djursholm. Pianist som ska börja studera på musikhögskolan i höst. Även kulturstipendiat i Danderyd 2012 och 2014. Foto: Stefan Källstigen

Daniel Chun instämmer och tillägger.

– Det är viktigt att bevara traditionerna som finns. Det får inte vara för snabba eller för stora förändringar. Det är viktigt att lyssna på de erfarenheter som finns i kyrkan.

Aktiva ska bestämma

En gemensam nämnare bland de tre är att de vill se starka lokala församlingar som inte toppstyrs av riksdagspartierna.

– Att bestämmandet kommer från de som är aktiva i kyrkan, inte från folk som är utanför, säger Alexandra Holmberg.

Den 19 september avgörs kyrkovalet 2021. Då väljs ledamöter in till kyrkomöte, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige. Alexandra Holmberg kommenterar att valdeltagandet är lågt, i synnerhet bland unga, sett till antalet medlemmar.

– Många är osäkra vad valet är eller att man ens kan rösta. Det tror jag också blir viktigt det här valet, att få ut information om att man kan vara med och påverka.

Tillgänglighet. Alla tre vill göra kyrkan mer tillgänglig. Foto: Stefan Källstigen

16 åringar får rösta

Visste du att man får rösta i kyrkovalet redan när man är 16 år? Det enda kravet är att du är medlem i kyrkan.

Källa: Svenska kyrkan

Här röstar du

Vallokalerna i Danderyd är Träffpunkten Enebyberg, Församlingens hus, Fribergaskolan, Djursholms församlingsgård, Ekebyskolan och Idalagården, som har öppet mellan 09.00 och 20.00 den 19 september.

Du måste inte ha med din valsedel till vallokalen.

Mer information om exempelvis förtidsröstning hittar du på Danderyds församlings hemsida.

Visa merVisa mindre

Nomineringsgrupp

POSK är en fristående nomineringsgrupp som tidigare har haft namnet 'För kyrkans framtid' och är en grupp som organiseras av Svenska kyrkans egna stift.

Borgerligt alternativ är en nomineringsgrupp som grundades 2012 av Moderata samlingspartiet.