Visste du att Svenska kyrkan precis som Sveriges riksdag har ett val vart fjärde år? Då röstar kyrkans medlemmar om vilka de vill ska sitta med i kyrkans högsta beslutande organ.

Knappt tre veckor innan valet träffar vi tre unga kandidater. Enebybergsbon Torsten Greber, 22, och Norabon Alexandra Holmberg, 23, från Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan, POSK. Samt Djursholmsbon Daniel Chun, 25, från Borgerligt alternativ.

De är taggade, berättar de.

– Det känns kul och spännande, säger Daniel Chun.

Engagerade i många år

Alla tre berättar om sin koppling till kyrkan. Från att ha varit på gudstjänster sedan barnsben, till konfirmationsläger och föreningslivet.

En viktig fråga är att jobba för en kyrka som fler vill besöka. I synnerhet ungdomar, berättar de.

– Alla som vill ska kunna vara med i gemenskapen. Vi behöver mer ungdomar, men vi får inte glömma de andra, säger Daniel Chun.

De berättar om känslan av tillhörighet till kyrkan, och vilken betydelse den kan ha. Alexandra Holmberg och Torsten Greber har båda jobbat som konfirmandledare. De vill se en kyrka som satsar på aktiviteter.

– Många konfirmerar sig, men sen försvinner de. Kyrkan måste vara en plattform där unga kan träffas och känna att de vill stanna och kan påverka, säger Torsten Greber.

Enligt honom är det en av de viktigaste frågorna.

– Om vi ska ha en levande kyrka i framtiden så är det väldigt viktigt att få unga att stanna.

Daniel Chun instämmer och tillägger.

– Det är viktigt att bevara traditionerna som finns. Det får inte vara för snabba eller för stora förändringar. Det är viktigt att lyssna på de erfarenheter som finns i kyrkan.

Aktiva ska bestämma

En gemensam nämnare bland de tre är att de vill se starka lokala församlingar som inte toppstyrs av riksdagspartierna.

– Att bestämmandet kommer från de som är aktiva i kyrkan, inte från folk som är utanför, säger Alexandra Holmberg.

Den 19 september avgörs kyrkovalet 2021. Då väljs ledamöter in till kyrkomöte, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige. Alexandra Holmberg kommenterar att valdeltagandet är lågt, i synnerhet bland unga, sett till antalet medlemmar.

– Många är osäkra vad valet är eller att man ens kan rösta. Det tror jag också blir viktigt det här valet, att få ut information om att man kan vara med och påverka.