Sångstund. Många började snart sjunga med i de välbekanta texterna. Foto: Claudio Britos

Ungdomar sprider nostalgiska toner på äldreboendet

Musiken skapar gemenskap över generationer när sommarjobbande ungdomar tar sig an låtar från förr. Vi var med när Stureby vård- och omsorgsboende i Enskede fick ett uppskattat besök.

  • Publicerad 08:00, 1 aug 2021

Det är fredag eftermiddag på Stureby vård- och omsorgsboende och åtta feriearbetande ungdomar är på besök. Deras uppdrag: att fylla innergårdens trädgård med musik. Utrustade med instrument, 12 låtar och stor entusiasm får de snart de boende att gunga med i takt till tonerna. Så snart Ida Broxvall tar ton i Mats Paulsons "Visa vid vindens ängar", som inleder konserten, sprider sig leenden över de boendes ansikten, liksom hos personalen.

Innan de börjar spela kallar en av de medverkande, 16-årige Jonathan Arnström, uppdraget för "ett drömjobb."

– Det har varit otroligt kul. Jag älskar musik och vill bli musikproducent när jag blir äldre, förklarar han.  

Möte mellan generationer

Under tre veckor har de repeterat och spelat på olika boenden i stadsdelen. Dagens spelning innebär den sista innan nya sommarjobbare tar över stafettpinnen. Sven Lundgren är kultursamordnare på boendet och understryker hur viktig kulturen är.

– Kultur och musik är viktigt för alla, men inte minst för människor med demens. Det väcker mycket minnen, säger han och tillägger att de faktiskt spelar musik för de boende på avdelningarna varje dag.

Sommarjobb. Noura Bechiri, Ida Broxvall och Malte Qviström Öhrwall, i bakgrunden syns handledaren David Douhan. Foto: Claudio Britos

I logen. Eddie Zeitoun serverar vatten till bandmedlemmarna innan spelningen. Foto: Claudio Britos

Duett. Eddie Zeitoun och Vera Palm tar hand om sången i "Strövtåg i hembygden". Foto: Claudio Britos

David Douhan är handledare och coach i projektet och han ser mötet – både mellan ungdomarna men också mellan generationer – som en viktig del i arbetet.

– Ett gäng ungdomar får lära känna varandra och samverka ihop. Sedan blir det också ett möte mellan generationer och man märker att vi är allihop ett med varandra. Det finns inget vi och dom, säger han.

Bob Dylan är en favorit

Låtarna som spelas är till stor del klassiker från 1950- och 1960-talet och inte alltid den sortens musik som förknippas med dagens unga – även om Eddie Zeitoun, som också skriver egen musik, nämner Bob Dylan som en av sina favoritartister.

David Douhan konstaterar att de flesta faktiskt har kommit i kontakt med låtarna de spelar tidigare.

– Oftast finns föräldrar och andra som spelat musik för dem så de har mer koll än man kan tro, konstaterar han.

De flesta av ungdomarna har dubbla känslor inför att de tre veckorna nu nått sitt slut. Å ena sidan ska det bli skönt med sommarlov "på riktigt", men samtidigt kommer de sakna att spela musik tillsammans. Vera Palm hoppas dock på en fortsättning.

– Vi har pratat om att kanske ha en julkonsert ihop, om folk är på, säger hon och ser frågande på de andra i bandet.

Responsen blir ett rungande "Ja!"

Sista konserten. De populära musikanterna tackar för sig. Foto: Claudio Britos

Repertoaren i urval

"Visa vid vindens ängar" Mats Paulson

"Sol, vind och vatten" Ted Gärdestad

"Ob-la-di, ob-la-da" The Beatles

"Soliga går med trasiga skor" Cornelis Vreeswijk

"Varmkorv boogie" Owe Thörnqvist

Visa merVisa mindre