Vi träffar de fyra ungdomarna, två mammor och en syster i en trappuppgång i Smedshagen. De vill inte träffa oss i Åkermyntan av rädsla för att stöta på polisen. Fritidsgården är stängd på grund av coronapandemin och utomhus är det kallt.

– Vi har ingenstans att vara, säger 15-årige Kalle.

De senaste veckorna har polisen varit i Åkermyntan ofta och då blir ungdomarna avvisade, enligt dem själva.

– När de säger att vi ska gå ut så höjer de rösten och säger chop chop. Som om vi vore hundar, säger 17-årige Niklas.

Ungdomarna berättar att poliser även kroppsvisiterar dem.

– När vi ser poliserna och går därifrån säger de att vi springer ifrån dem och då blir vi kroppsvisiterade och avvisade, om vi står kvar så säger de att vi hänger och då blir vi också kroppsvisiterade och avvisade, säger Kalle.

Kläderna lämnas på marken

Deras ytterkläder kan bli liggande på marken i upp till 20 minuter.

– Vi får vänta tills polisen har visiterat alla innan vi får ta på oss jackorna igen. Och det är ju kallt, säger 16-årige Abdi.

Abdi visar en video på när han blir visiterad utanför Åkermyntan. När Abdi frågar vad han är misstänkt för får han inget svar. Det är standard, säger ungdomarna. Niklas berättar att poliser har ställt insinuerande frågor som "med vilka pengar har du köpt dina kläder?" och "vad jobbar din mamma med?".

– De här kläderna jag har på mig i dag till exempel kostar max tusen kronor totalt, säger Niklas och nickar ner mot sina mjukisbyxor, sneakers, luvtröja och dunjacka.

"Handla någon annanstans"

När Niklas skulle handla tillsammans med sin syster stoppade polisen honom från att gå in i affären.

– Polisen sa att han varken hade gjort något eller var misstänkt, men han fick ändå inte handla. Jag frågade var han ska handla någonstans då? Då fick jag svaret att han hade blivit avvisad tidigare och får handla någon annanstans, säger systern, som har anmält polisen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Ungdomarna har alla någon form av utländsk påbrå.

– Man börjar fundera på om svenska ungdomar som också går in och handlar blir behandlade på samma sätt. Eller om det bara är killar som ser ut som våra söner, med den här klädstilen, som blir påhoppade, säger mamman till 15-årige Kalle.

När Kalle berättar om sin dag får mamman ofta höra att sonen har blivit muddrad.

– Men det kommer inte ett enda brev eller samtal från polisen, säger mamman.

Hon har själv ringt till polisen, men säger att hon inte har fått några svar.

– Vi vill veta om våra barn gör något så att vi kan säga till dem i så fall.

Polisen har anmälts till JO

En av mammorna har anmält polisen till Justitieombudsmannen. En anmälan handlar bland annat om att vårdnadshavare inte kontaktas. Den andra handlar om trakasserier, då polisen ska ha använt övervåld vid avvisning, hotat med att köra iväg sonen med polisbil och släppa av honom i Bromma.

https://www.mitti.se/nyheter/polischefen-mattias-tillberg-vi-far-visitera-vid-behov/repubj!rdgMRp8Gp5gkaVgBVBqsPA/

16-årige Mohammed säger att polisen körde iväg honom till Kärsön på Ekerö efter att han filmade när en kompis blev kroppsvisiterad.

– Man kan inte lämna sin vän helt ensam i den situationen, säger Mohammed om varför han inte avlägsnade sig på polisens uppmaning.

Vill bli behandlade med respekt

Enligt ungdomarna har polisen inte hittat några farliga föremål eller knark vid visitationerna. En butiksanställd i Åkermyntan har samma uppfattning. Mannen, som vill vara anonym, tycker att det är bra att polisen är där när det är stökigt, men han förlorar kunder när polisen avvisar tonåringarna.

– Och de hittar aldrig något på ungdomarna vad jag har sett, säger han.

Inte heller ungdomarna har något emot att polisen är i Åkermyntan centrum, men de vill bli behandlade med respekt. Kalles mamma frågar sig varför polisen inte skapar en bra kontakt i stället.

– Det här kommer att leda till att flera känner ett motstånd till polisen. Och vad får vi för samhälle då? Vem ska man ringa om det är polisen man är rädd för? undrar hon.

* Ungdomarnas namn i artikeln är fingerade, de heter egentligen något annat.