I över fem års tid har ungdomar skippat skolan för att strejka utanför riksdagen. Men under fredagsförmiddagen samlades hundratals ungdomar från Fridays for future vid Odenplan i en klimatdemonstration. Marschen gick till Sergels torg via Sveavägen.

– Vi gör det för att våra makthavare inte gör något. Vi ser inget annat val än att återigen demonstrera och höja våra röster. De måste behandla krisen som den kris det är. Det är ett planetärt nödläge, säger Karla Alfaro Gripe, engagerad i Fridays for Future Stockholm.

– Allt går lugnt till. Människor som såg oss gå förbi slöt upp, det är väldigt fint.

Demonstrationståget gick från Odenplan till Sergels torg.

Demonstrationståget gick från Odenplan till Sergels torg.

Albin Haglund

”Var inte orolig för oss”

Folk på över 400 platser strejkar samtidigt för att uppmärksamma klimat och social rättvisa. I ett utskick skriver Fridays for future att Sveriges utsläpp måste minska med 38 procent per år för att hålla världen under 1,5 graders uppvärmning och “minska risken att sätta uppvärmningen bortom mänsklig kontroll”.

Klimatrörelsen vill bland annat att utsläppen minskas, gammelskogar slutar avverkas och att nya gas- och oljeutvinningsprojekt inte godkänns.

Framme vid Sergels torg talade Greta Thunberg och aktivister från olika klimatrörelser och sociala rättviserörelser. Det spelades även musik.

– Den som inte är orolig för vad som händer i vår värld är nog den vi ska vara oroliga för, inte oss som insett hur illa det faktiskt är, säger Karla Alfaro Gripe.

Greta Thunberg deltog i marschen.

Greta Thunberg deltog i marschen.

Albin Haglund