Vid 15-tiden i början av februari larmades polisen om att elever knivhotats och misshandlats utanför Österåkers sportcentrum på Hackstavägen i Åkersberga.

Nu har rättegången mot tre tonåringar inletts i Attunda tingsrätt.

Hotade med kniv

De tre är bland annat åtalade för grov misshandel och grovt olaga hot – för att tillsammans ha gett sig på jämnåriga utanför sporthallen.

Enligt åklagaren försökte trion först med kniv tvinga två elever att följa med till ett skogsparti i närheten. Den ena eleven ska sedan ha blivit misshandlad. Tonåringarna påstås även ha hotat att skada en anhörig till eleven om hen anmälde det inträffade till polisen.

https://www.mitti.se/nyheter/ungdomar-greps-for-misshandel-vid-idrottshall/repvbd!2zQ7oPZyciBeP@SbicIMpQ/

När andra personer ingrep för att stoppa misshandeln ska även de, enligt åtalet, ha hotats och angripits. De tre tonåringarna anklagas även för att ha krossat en fönsterruta till ett rum dit den misshandlade eleven fördes för att komma undan angriparna.

De tre nekar enligt åtalet i stort sett till samtliga brott.

– Jag kan inte lämna någon kommentar i dagsläget, skriver en av de åtalades förvarare, advokat Tove Rhudin Nichols, och hänvisar till den kommande rättegången.

Åtalas även för rån

Bland åklagarens bevisning finns flera vittnen, foton och filmer från händelsen.

Förutom för grovt olaga hot och grov misshandel riskerar två av av de åtalade även att fällas för rån och rånförsök vid ett annat tillfälle, i en annan Stockholmskommun.

Där ska de, enligt åtalet, tillsammans med andra personer, ha knivhotat ungdomar för att stjäla deras jackor. En man som försökte ingripa blev då nedputtad på spåret.

Enligt åtalet var de tre tonåringarna påverkade av narkotika vid händelsen i Österåker. En av de tre riskerar även att fällas våldsamt motstånd och hot med tjänsteman, för att enligt åklagaren ha hotat poliser i samband med att hen greps.

Rättegången pågår i fem dagar och avslutas nu i veckan (17/11).