SPELARE OCH TRÄNARE. Josephine Giertta och Isa Kullberg spelar i damjuniorlaget och tränar ett flicklag i Essinge IK. Foto: Pekka Pääkkö

Unga tränare lyfter Essinge IK

Fler spelare och medlemmar. Essinge IK:s satsning på att utbilda föräldrar och unga spelare till tränare för att undvika spelarflykt ser ut att bära frukt. Nu hoppas föreningen växa ytterligare.

  • Publicerad 07:00, 25 okt 2020

Oktoberrusket gör sig påmint med ett tunt regn över Essinge IP. Men trots att säsongen är slut råder det ingen brist på aktivitet. På en del av 11-spelsplanen håller P08-laget träning, under ledning av två juniorspelare som är tränare. På en annan del håller 16-åriga Josephine Giertta och Isa Kullberg på att förbereda kvällens träning för F9/10-laget.

Och fler lag i klubben tränas av aktiva eller före detta aktiva spelare i klubben.

Helt i linje med klubbens försök att stoppa spelarflykt – att satsa på att utbilda föräldrar och egna ungdomsspelare som tränare, som Mitt i skrivit om tidigare.

Så ska den lilla klubben behålla sina spelare

Josephine och Isa spelar även i klubbens damjuniorer och är två av tre tränare för flicklaget.

– Det är jättekul. Vi har ju spelat fotboll sedan vi var sex år och har lite ledarroller. Vi vill föra vidare våra kunskaper, säger Josephine.

– Vi vill ju få fler tjejer att spela fotboll också, och utvecklas. Vi har inte haft så många tjejlag i klubben, säger Isa.

Och det verkar de lyckas med. På ett år har laget växt från 10 till 25 spelare så nu planeras det för att ha två lag nästa säsong. Och fler lär det bli.

– Det är kul för att det kommer nästan en ny spelare varje träning, och de flesta stannar, säger Josephine.

De basar över träningarna en gång i veckan, för att även hinna med sin egen fotboll och skolan. Men då är det fullt fokus och de lägger en hel del tid på att förbereda. Det svåra är att få spelarna att lyssna, enligt duon.

– Vi försöker hålla ett högt tempo så de inte tappar intresset. Vi har ju märkt att desto mer välplanerade träningar vi har desto bättre fokus är det, säger Josephine.

– Vi försöker ha olika teman på träningar, som idag är det passningstema. Det är kul att se hur alla utvecklas, säger Isa.

NÖJD. Emil Didrikson hoppas att klubben kan fortsätta på den inslagna linjen. Foto: Pekka Pääkkö

Emil Didrikson är både ledare för pojklag och styrelseledamot i klubben och en av de som håller i tränarsatsningen som de drog igång på allvar för drygt två år sedan. De samarbetar bland annat med Svenska fotbollsakademin som håller i camper varje sommar på IP. Istället för pengar till klubben har de valt att plöja ner allt i ledarutbildningar. Dessutom utbildas ledare via Svenska fotbollsförbundet enligt Emil.

Resultatet är ett ökat antal medlemmar och spelare, berättar han. Det senaste året har de ökat från 390 spelare till 410, respektive 430 till 480 medlemmar.

– Det är frukten av satsningen. Det har tidigare varit svårt att få föräldrar att ställa upp efter ett tag så vi tappade många spelare. Men nu tycker jag det fungerar bra, säger Emil.

– Det blir som en självförsörjande cirkel. För oss handlar det om överlevnad. Hade vi till exempel inte fått in unga tränare till vårt P08-lag hade det nog inte funnits. Eller om Isa och Josephine inte hade tagit över tjejlaget hade det också fallit bort.

Nu ska klubben jobba vidare med konceptet. De hoppas även utveckla klubbstugan som en mötesplats, vilket pausats nu under coronapandemin.

– Vi ska försöka utbilda fler och även behålla och vidareutbilda de tränare vi har. Sedan har vi en stor utmaning i att vi har ojämna årskullar så vi måste hitta ett bra sätt för att spelare ska kunna röra sig mellan lagen så fler stannar längre. Långsiktigt är ju också målet att rulla in fler egna spelare i a-lagen, att vi utökar fotbollsfamiljen här, säger Emil.

Firade 101 år med serieseger

Essinge IK grundades 1919 och har under åren varit verksam i bland annat bandy, handboll, ishockey, friidrott, cykel, bordtennis och simning, enlgit klubbens hemsida, men nu är det framförallt fotboll som gäller.

Seniorlaget på herrsidan blev nyligen klara för avancemang till division 5 efter serieseger. Damlaget slutade trea i division 3, efter segrande lokalkonkurrenten Karlbergs BK.