Rånarklädsel. Den ene rånarens jacka med ”blodliknande besudlingar” Foto: Polisen

Unga män dömda för bitcoin-rånet i Åkersberga

Männen stal två miljoner kronor i kryptovalutan bitcoin. Men efter att ha tigit i förhör hävdade de under rättegången att de tvingats att begå rånet. Nu har dom fallit mot männen.

  • Publicerad 09:30, 21 jun 2021

”Wallet, wallet!". ”Bitcoin, bitcoin!".

När det ringde på dörren tittade mannen ut genom titthålet och såg en kvinna med en blombukett. Han tänkte att det kanske var en granne som kom med blommor.

Men när han öppnade rusade i stället två maskerade män in med kniv och pistol och började skrika ”wallet, wallet” och ”bitcoin, bitcoin".

Händelsen inträffade i centrala Åkersberga i vintras.

Unga män åtalas för bitcoin-rån mitt i Åkersberga

Paret hotades och mannen misshandlades tills han öppnade sitt konto med kryptovalutan bitcoins, värt nästan två miljoner kronor.

Döms till fängelse

När männen fick tillgång till pengarna förde de snabbt över dem till ett annat konto och därefter försvann pengarna snabbt vidare till nya konton.

Nu har männen, som var 18 respektive 19 år när de begick rånet, dömts av Attunda tingsrätt till fängelse i vardera tre år och fyra månader, för grovt rån.

Bägge männen, som är hemmahörande i Upplands-Bro, har erkänt, men velat tona ner att de skulle varit våldsamma.

Rånarna: ”Blev tvingade”

I stället hävdade de under rättegången att de tvingats av grovt kriminella att begå brottet. En bil ska ha hämtat upp och kört dem till Åkersberga och en okänd kvinna följde med upp till lägenheten.

Trick. I trappan hittade polisen blombuketten som användes för att få paret att öppna dörren. Foto: Polisen

Tingsrätten hade en annan uppfattning och konstaterade att ingen av männen velat berätta något under förundersökningen, och att de i stället väntat med att ge sin version till rättegången, då de först kunnat ta del av åklagarens bevis.

Dessutom ansåg domstolen att männens berättelser var i stort sett identiska och verkade inövade.

Svårt chockade

Förutom fängelse dömdes männen att tillsammans betala ett skadestånd till paret.

Kvinnan som rånades har berättat att det var den värsta upplevelsen hon haft i sitt liv. Både hon och hennes make påverkades kraftigt av det de utsattes för och sjukskrevs efter händelsen.