Här är hela gänget samlat under bokreleasen i juni. Foto: Ekerö kommun

Unga författare bakom ny bok om Mälaröarna

Under våren har ungdomar skrivit noveller som nu har resulterat i en bok. Flera noveller från Mälaröarna tar plats i boken som går att låna eller köpa på biblioteken.

  • Publicerad 15:52, 16 jul 2021

Vi är mycket stolta över resultatet och våra duktiga skribenter som överträffade alla våra förväntningar

Framsidan på boken. Foto: Ekerö kommun

Biblioteken i Ekerö kommun ville behålla sin populära skrivarverkstad även under pandemin och fick tänka om. I stället för att ses fysiskt vid skrivtillfällen fick deltagarna skriva hemifrån och ha kontakten med med de ansvariga digitalt.

– På detta nya sätt kan vi kanske locka även dem som kanske är alltför blyga för att vara med i ett mer öppet sammanhang, säger Frida Eriksson som är ungdomsbibliotekarie på Ekerös bibliotek.

Avstämning digitalt

Resultatet blev till slut en novellsamling från Mälaröarna där åtta ungdomar har skrivit varsin berättelse.

– Vi fanns här under hela processen. Och när novellerna sedan var klara i slutet på mars så korrekturläste vi dem innan alla fick jobba igenom dem ett varv till innan boken gick i tryck, berättar Frida Eriksson.

Hon är mycket nöjd med resultatet och framförallt hur bra det gick att leda ungdomarna genom hela skrivprocessen.

– Vi har haft digitala avstämningsträffar med jämna mellanrum, men också enskilda digitala träffar med de deltagare som ville bolla idéer eller ha direkt feedback.

Vid ett av tillfällena kunde biblioteken även få med en förläggare som under ett digitalt besök berättade om hur det går till att ge ut en bok på riktigt.

Boksläpp i juni

Den 11 juni, efter stängningsdags på biblioteket i Ekerö centrum, gick den coronasäkrade releasen av stapeln. De åtta författarna fick läsa högt ur sina berättelser och signera böckerna till de närmast anhöriga som var inbjudna på releasen. Det bjöds även på lite lite tilltugg.

– Alla författare kunde vara med på releasen och det var kul att få träffas på riktigt efter all den digitala kontakt vi har haft under våren. Det blev verkligen en superfin avslutning, säger Frida Eriksson.

Novellsamlingen finns att låna eller köpa på barnens eget bibliotek i Stenhamra eller biblioteket i Ekerö centrum.

– Vi är mycket stolta över resultatet och våra duktiga skribenter som överträffade alla våra förväntningar, säger Frida Eriksson.

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Nyheter Polisen efterlyser fler vuxna utomhus Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?fredag 17/9 15:21

En timme på folktomma Kungshatt

Nyheter Snårig hattjakt på ön som har få bofasta I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.fredag 17/9 14:25

Ekebyhovselevers bok nominerad till designpris

Nyheter "Judith och muppskolan" kan vinna När nomineringarna till Svenska designpriset nyligen släpptes stod det klart att boken "Judith och muppskolan", som elever vid Ekebyhovs grundsärskola skrivit kan prisas. Nu kan allmänheten rösta...fredag 17/9 12:07