Tonåringen från Österåker fick kontakt med den då minderåriga flickan via sociala medier. Hon, som är i yngre tonåren, har berättat att hon kände sig ensam och var deprimerad och ville ha någon att prata med.

I stället ledde deras möte till sex. Något som polisanmäldes.

Nu har Österåkersbonbon dömts av Attunda tingsrätt till nio månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt mot barn vid fem tillfällen under 2020.

Kan inte mildras

Österåkersbon, som nekar till brott, och säger att han inte känt till att det var brottsligt att ha sex med personer under 15.

 Tvärtemot flickan säger han också att det var ömsesidigt.

Tingsrätten hade en annan uppfattning och skriver det inte funnits en sådan ömsesidighet i relationen att det kan mildra brottsrubriceringen från våldtäkt till sexuellt utnyttjande av barn.

Oklarheter kring Österåkersbons ålder – 17 eller 18-19 år då brotten begicks – gjorde att tingsrätten valde att följa praxis vilket innebär att man gick på den ålder som är förmånligast för den tilltalade.

Hade han däremot varit vuxen när brotten begicks hade straffet kunnat bli fängelse upp till tre och ett halvt år, skriver tingsrätten.

Förutom ungdomsvård ska Österåkersbon även betala 140 000 kronor i skadestånd till flickan.

Senast 18 oktober kan domen överklagas.