Granskar. Socialtjänsten i Sollentuna har anmält ett jourhem till IVO. Foto: Ulrica Andersson

Ung flicka från Sollentuna slog larm om jourhem

Socialtjänsten i Sollentuna har anmält ett jourhem till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en flicka slog larm om en rad problem.

  • Publicerad 06:40, 18 jun 2021

Jourhemmet ligger i en annan kommun i länet och det var efter att flickan flyttat därifrån som hon larmade.

Bland annat berättade flickan för socialtjänsten att jourhemsmamman uttryckte sig nedlåtande mot ungdomarna som bodde henne.

Ungdomarna i hemmet fick dessutom bo i källarvåningen medan jourhemsfamilen bodde på ovanvåningen. Det var enligt ungdomen låst upp till övervåningen med kodlås och ingen av ungdomarna hade koden. Ibland hade flickan misskött sig och blivit av med sin telefon och då hade hon inget sätt att nå jourhemsmamman.

Öppet förråd med sprit

Ibland åt de inte middag tillsammans och i ungdomarnas kök i källaren fanns inte så mycket mat, mest bara fryspizza och glass i frysen.

På källarplanet fanns ett förråd med sprit, har flickan från Sollentuna berättat. Det rummet hade ett kodlås men var oftast öppet och flickan tog sprit därifrån.

Ett annat problem enligt anmälan är att pojkar och flickor blandades och att vissa, enligt flickan, tidigare hade varit utsatta för sexuella övergrepp medan andra hade utsatt andra. Något som ifrågasätts av socialtjänsten.

Jourhemsföretaget har tagit del av vissa av synpunkterna och meddelat att de har pratat med jourhemmet, ”men inga vidare åtgärder har tagits vad vi har kännedom om” skriver socialsekreteraren på Sollentunas barn- och ungdomsenhet i sin anmälan till IVO.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42