Granskar. Socialtjänsten i Sollentuna har anmält ett jourhem till IVO. Foto: Ulrica Andersson

Ung flicka från Sollentuna slog larm om jourhem

Socialtjänsten i Sollentuna har anmält ett jourhem till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en flicka slog larm om en rad problem.

  • Publicerad 06:40, 18 jun 2021

Jourhemmet ligger i en annan kommun i länet och det var efter att flickan flyttat därifrån som hon larmade.

Bland annat berättade flickan för socialtjänsten att jourhemsmamman uttryckte sig nedlåtande mot ungdomarna som bodde henne.

Ungdomarna i hemmet fick dessutom bo i källarvåningen medan jourhemsfamilen bodde på ovanvåningen. Det var enligt ungdomen låst upp till övervåningen med kodlås och ingen av ungdomarna hade koden. Ibland hade flickan misskött sig och blivit av med sin telefon och då hade hon inget sätt att nå jourhemsmamman.

Öppet förråd med sprit

Ibland åt de inte middag tillsammans och i ungdomarnas kök i källaren fanns inte så mycket mat, mest bara fryspizza och glass i frysen.

På källarplanet fanns ett förråd med sprit, har flickan från Sollentuna berättat. Det rummet hade ett kodlås men var oftast öppet och flickan tog sprit därifrån.

Ett annat problem enligt anmälan är att pojkar och flickor blandades och att vissa, enligt flickan, tidigare hade varit utsatta för sexuella övergrepp medan andra hade utsatt andra. Något som ifrågasätts av socialtjänsten.

Jourhemsföretaget har tagit del av vissa av synpunkterna och meddelat att de har pratat med jourhemmet, ”men inga vidare åtgärder har tagits vad vi har kännedom om” skriver socialsekreteraren på Sollentunas barn- och ungdomsenhet i sin anmälan till IVO.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skottlossning mot bostad i Rotebro

Nyheter Grannar slog larm Strax efter klockan 2 i natt larmade flera personer polisen om skottlossning i Rotebro i Sollentuna.fredag 24/9 7:00

Tingsrätten: ”Tjatsex är inte våldtäkt”

Nyheter Tonårspojke i Sollentuna friad från åtal om våldtäkter En tonårig pojke från Sollentuna har friats i tingsrätten där han stod åtalad för flera våldtäkter och sexuellt ofredande. Rätten bedömer att han har övertalat, men inte tvingat, sin flickvän till...fredag 24/9 6:20

Lokal insamling bidrar till Världens Barn

Nyheter Tipspromenad i Malmparken och barnkör i Sollentuna centrum Just nu slutspurtar Radiohjälpens stora insamlingskampanj Världens Barn och den 1 oktober sänds den stora tv-galan Tillsammans för världens barn i SVT1. Även i Sollentuna sker flera evenemang för att...torsdag 23/9 18:50