– Jag har mitt lilla underverk. Det är mitt torp från 1700-talet (Mobergs båtsmanstorp nr 103) som jag hyr, säger Åkersbergabon Marie-Louise Berthels.

– Det har jag som min arbetsplats, där jag jobbar med keramik.

– Även slussen är ett underverk, och kanalen, säger hon.

– Jag är så imponerad av Åkersberga. Man satsar verkligen på naturen. Så var det inte förr. Jag tycker det är så fantastiskt.

Wira bruk och Solbrännan

När Mitt i frågar runt får vi flera svar om vad som kan ingå i ”Österåkers sju underverk”.

Idén om att ta fram underverken presenterades av kommunen i januari. Tanken är att i slutet av året presentera en lista på sevärda byggnader och platser som exempelvis kan användas i kommunens marknadsföring.

Så vad tycker Österåkerborna själva?

– Spontant är ju slussen ett under, säger Stefan Hellberg, hemmahörande i Skärgårdsstad.

– Och Wira bruk är ju också väldigt fint. Det är ju alla byggnader, smedjan och så. Det är trevligt att bara åka dit och fika och promenera, säger han.

Stefan Hellberg gillar slussen.

Stefan Hellberg gillar slussen.

Johanna Wallén

– Jag har bara bott är i tre år, men jag tycker om alltihop, säger Österskärsbon Lena Sundkvist som precis varit på pulkautflykt med barnbarnet Lilly 3 år.

– Det är väldigt mycket som är vackert, men jag skulle nog säga Solbrännan. Det är atmosfären och lugnet man kan hitta, trots att det är så mycket människor runtikring.

Lena Sundkvist, här med barnbarnet Lilly, gillar Solbrännan.

Lena Sundkvist, här med barnbarnet Lilly, gillar Solbrännan.

Johanna Wallén

Österåkers gyllene era

Bland Mitt i:s läsare är det särskilt två platser som återkommer: Wira bruk och Åkers kanal.

”Wira bruk är självklart första valet. Funnits där väldigt länge" skriver en läsare. ”Samt Trälhavet och vikingaleden. Lite märkligt att vikingaleden inte får mer reklam”.

Åkersbergabon Rolf Ekelund som arrangerar historievandringar i kommunen vill däremot slå ett särskilt slag för Aker och området norr om Österåkers kyrka.

”Där ryms många centrala inslag i Österåkers forntida historia, från yngre stenålder till tidig medeltid” skriver han. 

”Aker var fram till modern tid centralort i vårt område. Under vikingatiden och även tidigare under järnåldern var Aker (Klockarhagen) en blomstrade gård med omfattande bebyggelse, strategiskt belägen nära den dåvarande infarten till Långhundraleden”.

Ännu längre tillbaka, under bronsåldern för omkring 3000 år sedan, fanns flera gårdar på marken där Åkersberga golfklubb numera ligger, vet han att berätta.

”Bronsåldern är nog vår orts förhållandevis mest framgångsrika epok”.

Åkers kanal. Ett av Österåkers sju underverk?

Åkers kanal. Ett av Österåkers sju underverk?

Johanna Wallén