Inte en uggla, utan två – och nästan samtidigt. Den ena är Sveriges minsta, sparvugglan, och den andra en av Sveriges största, lappugglan.

Det var vad hobbyfotografen Niklas Beckman som kom hem med dem på bild efter att ha varit ute på Ingarö under julhelgen, närmare bestämt den 26 december.

Dök efter byte

– Jag var egentligen där för att fota lappugglan och medan vi står där och väntar ser vi sparvugglan i skogsbrynet. Så jag hinner få en bild på den innan den flyger iväg. Jag och en annan fotograf går därifrån för att se vart den tog vägen och när vi gått ungefär 150 meter flaxar lappugglan upp framför oss! berättar han och tillägger:

– Den satte sig i ett träd bara 25 meter från oss och satt där i nära tio minuter så att vi kunde fota den. Sen stirrar den plötsligt intensivt på marken, bara några meter från där jag står, och dyker ned. Den fick inget byte vad jag kunde se, men det var en otroligt häftig julklapp att den slog så nära!

– Att få se två olika typer av ugglor, på samma plats, med bara några minuters mellanrum, är något otroligt. Det har aldrig hänt mig tidigare.  

Vad är det svåraste med att fota ugglor?

– Att hitta dem, det är den absolut största utmaningen, och ljuset, som ofta är ganska dåligt. Många ugglor rör sig gärna i gryning och skymning och det är inte det lättaste ljuset att fota i.

Sparvugglan är inte större än en domherre och därför svår att se och lappugglan gömmer sig gärna dagtid om den inte jagar, enligt Niklas Beckman.

Mitt i Värmdö har tidigare berättat om lappugglan som håller till på Ingarö sedan några veckor tillbaka. Arten är rödlistad och klassas som sårbar.

Klart är att det finns gott om ugglor i Värmdö. I området Kullaberg på Ingarö finns såväl sparvuggla som kattuggla och sedan några veckor tillbaka har de finbesök av lappugglan, som normalt sett bor i norra Sverige.

Varför trivs ugglorna så bra på Ingarö?

– Vi har gott om blandad skog här, både gammal upphuggen skog och yngre skog, barrträd och lövträd och öppna ängar och våtmarker. Det är områden som ugglor tycker om eftersom det finns mycket mat där, framförallt gnagare, säger Tom Arnbom, ordförande i Värmdö fågelklubb.

Det här gäller inte bara Ingarö utan ugglorna kan trivas lika bra i andra delar av Värmdö, enligt Tom Arnbom.

Skogens konung

Att lappugglan flyger söderut för att hitta föda är något man ser allt oftare, tillägger han.

– Lappugglan är den häftigaste ugglan vi har enligt mig. Det är skogens konung bland fåglar, ihop med kungsörnen. Den är väldigt stor och jagar på dagtid, vilket gör att man har chans att se den. Andra ugglor gömmer sig dagtid och jagar på nätterna.

Att, som Niklas Beckman, få se en lappuggla och en sparvuggla vid samma tidpunkt, på samma plats, är få förunnat, enligt Tom Arnbom.

– Det väldigt unikt att få se två ugglor samtidigt på det viset. 

Sikta på Beatedal!

Lappugglan lockar en strid ström av fågelskådare till Kullaberg och Tom Arnbom vädjar till allmänheten att parkera enbart på angivna platser, ingen annanstans. Ett tips är att ställa bilen i Brunn och ta bussen till hållplats Beatedal.